×

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym

Całkiem niedawno podzieliłam się z Wami przepisem na tagliatelle z owocami morza. Ktoś z czytelników napisał mi, że gdyby był to makaron z kurczakiem, to chętnie skorzystałby z przepisu. Postanowiłam więc skorzystać z podpowiedzi i podzielić się z Wami przepisem na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym.

Moje dzieci również nie jedzą owoców morza, tak więc wersja makaronu z kurczakiem w moim domu pojawia się częściej jak ta, którą Wam publikowałam. Osobiście nie jestem fanką dań z kurczakiem, ale dla dzieci gotuję wszystko na co mają ochotę, a one pana kurczaka bardzo lubią.

Składniki:

Filet z kurczaka (podwójny)
makaron tagliatelle
1 cebula
2 ząbki czosnku
śmietanka Łaciata 30% 250 ml
100 ml wody
przyprawy wg uznania - u mnie są to: słodka papryka mielona, sól, pieprz czarny mielony, natka pietruszki suszona, majeranek, oregano, bazylia
Olej do smażenia
Łyżka masła śmietankowego

Opcjonalnie starty ser do posypania

Przygotowanie:

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu - ważne, aby ugotować go al dente. W czasie kiedy on się gotuje, ja zabieram się za robienie kurczaka i sosu.

Umyty filet kroję w niewielką kostkę, doprawiam ją solą, pieprzem i słodką papryką mieloną i smażę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy mięsko jest już dobre ściągam je z patelni. Teraz czas na pokrojenie cebuli - używam do tego specjalnej maszynki, ale jeśli robicie to ręcznie to dobrze, jeśli będzie ona pokrojona w drobną kostkę. Smażę ją na niewielkiej ilości masła do momentu zeszklenia. Teraz czas na dodanie do cebulki wyciśniętych przez praskę dwóch ząbków czosnku. Podsmażam wszystko razem i dodaję na patelnie ściągniętego wcześniej kurczaka. Dodaję teraz wodę i śmietankę i duszę wszystko pod przykryciem. Kiedy sos lekko zgęstnieje dodaję do niego resztę przypraw - czyli natkę pietruszki, majeranek, bazylię i oregano. Próbuję i jeśli brakuje mi przypraw - dodaję pieprzu i soli do smaku. 

Na koniec do sosu wrzucam ugotowany al dente makaron i wszystko razem dokładnie łączę.

Podaję w głębokim talerzu. Całość posypuję natką pietruszki i opcjonalnie tartym serem - na zdjęciach widoczny jest gouda - czasem sięgam po twardą mozarellę lub parmezan.

Smacznego!

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym


6 komentarzy:

Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.
Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu, każdy taki komentarz zostaje automatycznie usunięty. Za SPAM dziękuję.
Nie zostawiaj linków do siebie - trafię jeśli będę chciała Cię odnaleźć :)