Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym

Całkiem niedawno podzieliłam się z Wami przepisem na tagliatelle z owocami morza. Ktoś z czytelników napisał mi, że gdyby był to makaron z kurczakiem, to chętnie skorzystałby z przepisu. Postanowiłam więc skorzystać z podpowiedzi i podzielić się z Wami przepisem na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym.

Moje dzieci również nie jedzą owoców morza, tak więc wersja makaronu z kurczakiem w moim domu pojawia się częściej jak ta, którą Wam publikowałam. Osobiście nie jestem fanką dań z kurczakiem, ale dla dzieci gotuję wszystko na co mają ochotę, a one pana kurczaka bardzo lubią.

Składniki:

Filet z kurczaka (podwójny)
makaron tagliatelle
1 cebula
2 ząbki czosnku
śmietanka Łaciata 30% 250 ml
100 ml wody
przyprawy wg uznania - u mnie są to: słodka papryka mielona, sól, pieprz czarny mielony, natka pietruszki suszona, majeranek, oregano, bazylia
Olej do smażenia
Łyżka masła śmietankowego

Opcjonalnie starty ser do posypania

Przygotowanie:

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu - ważne, aby ugotować go al dente. W czasie kiedy on się gotuje, ja zabieram się za robienie kurczaka i sosu.

Umyty filet kroję w niewielką kostkę, doprawiam ją solą, pieprzem i słodką papryką mieloną i smażę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy mięsko jest już dobre ściągam je z patelni. Teraz czas na pokrojenie cebuli - używam do tego specjalnej maszynki, ale jeśli robicie to ręcznie to dobrze, jeśli będzie ona pokrojona w drobną kostkę. Smażę ją na niewielkiej ilości masła do momentu zeszklenia. Teraz czas na dodanie do cebulki wyciśniętych przez praskę dwóch ząbków czosnku. Podsmażam wszystko razem i dodaję na patelnie ściągniętego wcześniej kurczaka. Dodaję teraz wodę i śmietankę i duszę wszystko pod przykryciem. Kiedy sos lekko zgęstnieje dodaję do niego resztę przypraw - czyli natkę pietruszki, majeranek, bazylię i oregano. Próbuję i jeśli brakuje mi przypraw - dodaję pieprzu i soli do smaku. 

Na koniec do sosu wrzucam ugotowany al dente makaron i wszystko razem dokładnie łączę.

Podaję w głębokim talerzu. Całość posypuję natką pietruszki i opcjonalnie tartym serem - na zdjęciach widoczny jest gouda - czasem sięgam po twardą mozarellę lub parmezan.

Smacznego!

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym

Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym


Komentarze

  1. makaron na różne sposoby jem często, taka wersja to też mój typ

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, uwielbiam takie makarony :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką maszynkę do krojenia cebuli polecasz :)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tagliatelle z tego przepisu gościło na naszym stole w sobotę i bardzo nam smakowało. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego sos mi nie zgęstniał? Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie. Użyłam tylko innej światy 30%. Czy to może być winna ona?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za krótko gotowane? Mnie zawsze gęstnieje - oczywiście nie robi się gęste jak te sosy z torebek, ale nie jest lejące.

      Usuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram