Kotlety mielone z kalafiora - przepis

Kotlety mielone z kalafiora - przepis


Kalafior, to warzywo, którego właściwości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Przede wszystkim, ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Pomoże on też ochronić przed wrzodami czy pomóc osobom z reumatyzmem. Niski indeks glikemiczny powoduje, że osoby z cukrzycą mogą go jeść praktycznie bez ograniczeń. Jak więc odpowiednio go przyrządzić?

Odkąd pamiętam, w moim domu kalafiora gotowało się w całości i polewało masłem z bułką tartą. Jadam go tak do dziś i uwielbiam ten smak. Czasem jednak chce mi się czegoś zupełnie innego, a nie miałam pomysłu na przyrządzenie dania z kalafiora. Trochę poszperałam w sieci i postanowiłam zrobić kotlety :) Przepis oczywiście zmodyfikowałam i stworzyłam coś, co posmakowało zarówno mojemu mężowi jak i moim dzieciom.

Składniki:

450 g kalafiora
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
pęczek szczypiorku
ząbek czosnku
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kalafiora gotuję w osolonej wodzie przez około 7 minut. Ważne, aby widelec wchodził w niego bez problemu, ale należy pilnować aby się nie rozgotował. Odcedzam go i pozostawiam na durszlaku do ostygnięcia. Dzięki temu cała woda z kalafiora wyparuje - nie chcemy, aby kotlety się rozpadały. Kiedy ostygnie, przekładam go na deskę do krojenia i drobno kroję.

Następnie przekładam pokrojonego kalafiora do miski, dodaję jajko, mąkę posiekany szczypiorek, sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszam. Następnie formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej. Smażę na gorącym oleju, jednak nie dotykam kotletów, póki się nie zarumienią. Przekładam je tylko raz. Masa kalafiorowa nie jest tak zwarta jak ta z mięsa mielonego i przy przewracaniu trzeba uważać, bo kotlety mogą się rozpaść.

Podaję z ziemniakami i koperkiem, oraz dodatkową sałatką ze świeżych warzyw. Mój syn kalafiora nie znosi, a w tej postaci zawsze chętnie go pałaszuje.

Kotlety mielone z kalafiora - przepis

Kotlety mielone z kalafiora - przepis

Danie wychodzi przepyszne i jest zdrowe. Jeśli jesteście zwolennikami kalafiorów, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Smacznego!

Komentarze

  1. Kotlety mielone z kalafiora? O tym jeszcze nie słyszałam, muszę przyznać, że brzmi ciekawie! U mnie najczęściej właśnie podaje się kalafiora polanego masłem i posypanym bułką tartą. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalafiora w każdej postaci. Często gości u nas na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kotlety i czesto sama je robie, pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię takie kotlety warzywne, te z kalafiora są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo to dla mnie całkowita nowość, bardzo lubię kalafiora ale tego dania nigdy nie robiłam, chętnie przetestuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. ojjj tak, kalafior w każdej postaci, aż mi ślinka cieknie, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kalafiora pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie robiłam takich kotletów, ciekawe czy moim domownikom by posmakowały

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham kalafior w różnej postaci, ale nie jadłam jeszcze kotletów i zapisuje już post aby w przyszłości zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam kalafiora w takiej postaci chętnie wypróbuje twój przepis. Jestem bardzo ciekawa jak to smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Proszę kotelta z kalafioru jeszcze nie jadłam. Wygląda to danie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale zrobiłaś mi smaka na kalafiora - uwielbiam! Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis i zrobić go w formie kotletów, bo do tej pory to raczej jedliśmy tylko gotowanego.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam 😁 Przypomniałaś mi o latach dzieciństwa,kiedy takie obiady jadło się praktycznie na okrągło. Aż z chęcią zrobię jutro taki obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale super przepis! A nie wiesz, czy może można takie zrobić z brokuła? Bardzo bym była zadowolona na taką zdrowszą odmianę czegoś na obiad. No i niestety zrobiłam sie teraz głodna...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja uwielbiam kotlety z kalafiora tyle że ja dodaję do nich zamiast szczypiorku koperek i tarty parmezan by lepiej się skleily podczas smażenia lub pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie widziałam dziś na jednej z grup kulinarnych, że ktoś zrobił takie danie, ale nie wiedziałam jak to zrobił :D Wypróbuję kiedyś ten przepis <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram