×

Kopczyk - kotlet schabowy z pieczarkami pod pierzynką serową - przepis

Kopczyk - kotlet schabowy z pieczarkami pod pierzynką serową - przepis

Mój mąż ma swój ulubiony bar, gdzie czasami zdarza się nam zjeść obiad. Zawsze zamawia tam dwa dania na zmianę i jednym z nich jest kopczyk. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na to danie - chociaż niezdrowe, to bardzo smaczne i sycące.

Kto nie lubi kotletów schabowych? Osobiście uwielbiam je robić i jeść co z pewnością po mnie widać. Nic nie zrobię, że lubię niezdrowe jedzenie. Tak nauczyłam się jeść jeszcze w rodzinnym domu i z pewnością zostanie to we mnie na długie lata, jak nie do końca życia. Co prawda, moje menu jest urozmaicone i wprowadziłam w nie dużo zdrowych i beztłuszczowych dań, jednak to te niezdrowe cieszą się popularnością w mojej rodziny czy wśród moich znajomych. Przepis na kopczyka ze schabu jest bardzo prosty i każdy z Was może go przyrządzić w swoim domu.

Składniki:

Kotlety ze schabu
mleko
2 duże cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz, majeranek
pieczarki - około 10 szt.
olej do smażenia
mąka do obtaczania
jajko 
bułka tarta na panierkę
frytki

Przygotowanie:

Za każdym razem, kiedy chcę zrobić schabowe, poprzedniego dnia rozbijam kotlety, doprawiam solą i pieprzem i układam w pojemniku z pokrojoną cebulą. Zalewam je mlekiem i zostawiam na noc. 

Robienie kopczyków zaczynam od umycia i pokrojenia w kostkę pieczarek. Następnie na patelni rozgrzewam masło i wrzucam jedną cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy się zeszkli, wrzucam pieczarki i smażę. Odstawiam do wystudzenia. 

Przez samym obiadem wyjmuję kotlety z mleka, osuszam ręcznikiem papierowym, posypuję majerankiem, potem mąką - obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na oleju słonecznikowym. Kiedy kotlety są już prawie usmażone - na każdy z nich układam po kilka łyżek pieczarek, a następnie kładę na nie plasterki żółtego sera. Patelnię zakrywam, zmniejszam ogień i czekam aż ser się rozpuści. 

Do kotletów piekę frytki - ostatnio hitem są u mnie te pieczone w frytkownicy beztłuszczowej - jednak do tego dania najbardziej pasują te z głębokiego tłuszczu.

Kopczyk - kotlet schabowy z pieczarkami pod pierzynką serową - przepis


Całość podaję z sałatką ze świeżych warzyw (sałata, ogórek, pomidor), a jak ich brak to posiłkujemy się tylko ketchupem ;)

Niezdrowo, ale smacznie!

6 komentarzy:

  1. No nie Zuzia Miesko moge zastapic, ale te frytki no a mialam byc na diecie hahaha <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie mów - ja też, a mój mąż wymyśla takie cuda do jedzenia haha :D to gotuję, a jak gotuję to i zajadam :P

      Usuń
  2. takie dania to ja uwielbiam, z resztą to po mnie widać :) wpadam do Ciebie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.
Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu, każdy taki komentarz zostaje automatycznie usunięty. Za SPAM dziękuję.
Nie zostawiaj linków do siebie - trafię jeśli będę chciała Cię odnaleźć :)