Łosoś z makaronem tagliatelle, szpinakiem i śmietaną - przepis

 

Łosoś z makaronem tagliatelle, szpinakiem i śmietaną - przepis

Na moim blogu znajdziecie dużo przepisów na dania z makaronem. Dzieje się tak dlatego, że jestem ogromną fanką wszelkiego rodzaju makaronów i często wykonuję przeróżne dania z nimi w roli głównej. Dzisiaj czas na łososia ze szpinakiem i śmietaną. Brzmi smacznie? Poniżej znajdziecie przepis.


Ryby w moim menu pojawiają się bardzo często. Odkąd pamiętam stanowiły one praktycznie podstawę mojego jadłospisu. Przynajmniej tak było w moim rodzinnym domu. Jak się z niego wyprowadziłam, sporo się zmieniło, ale od pewnego czasu wracam do tych dobrych nawyków i cieszę się z tego, bo jestem coraz lżejsza i mam więcej energii. Łosoś należy do ryb, które uwielbiam od dzieciństwa i wcinam go w każdej możliwej postaci. Najbardziej lubię wersję wędzoną, ale ten z makaronem też mnie zachwyca. Jak przyrządzić to smaczne i szybkie danie na obiad? 

Składniki: 

filet z łososia surowy
szpinak
1 cebula biała średniej wielkości
2 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
śmietanka 30%
1/2 cytryny
masło klarowane
sól i pieprz 
makaron tagliatelle

Przyrządzenie: 

Łososia myję, ściągam z niego skórę i kroję na niewielkie kawałki. Posypuję go pieprzem i solą, oraz skrapiam sokiem z połówki cytryny. Podsmażam na rozgrzanej patelni z odpowiednią ilością masła klarowanego przez około 1,5-2 minuty. Następnie ściągam rybę do miseczki, a tłuszcz pozostawiam na patelni.

Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam ją na patelni i tłuszczu, w którym smażyłam wcześniej rybę. Kiedy się zeszkli, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidorki. Następnie wrzucam szpinak (albo świeży, albo mrożony) i chwilę podduszam. Kiedy widzę, że warzywa są w sam raz, zalewam całość około 150-200 ml śmietanki i wrzucam podsmażonego wcześniej łososia. Sprawdzam smak i w razie potrzeby dodaję jeszcze soli i pieprzu.

Podaję z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente, który przerzucam na patelnię z sosem, dobrze mieszam, a następnie nakładam całość na talerze.

Smacznego!

Łosoś z makaronem tagliatelle, szpinakiem i śmietaną - przepis

Łosoś z makaronem tagliatelle, szpinakiem i śmietaną - przepis


Tak przygotowane danie jest sycące i smaczne. Można podawać je na obiad czy kolację zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. U mnie w domu jest to jedno z ulubionych obiadów mojej pięciolatki.

Jestem ciekawa czy jedliście już łososia podanego w ten sposób? Jak Wam smakował?



Komentarze

  1. W ogóle nie jadłam łososia, ale tę propozycję mogę polecić rodzicom.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Z chęcią z niego skorzystam, szczególnie że ostatnio nie jadam mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia ! Kurde ale mi narobiłaś ochoty na jedzenie, chyba sobie jutro to zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie. Ja bardzo lubię takie połącznia a w szczególności szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  5. w ogóle nie przepadam za łososiem, ale jakby zmienić go na tuńczyka to bardzo chętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super danie . Ja jednak wolałabym z kurczakiem makaron, a to dlatego że nie lubię łososia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie, jednak nie do końca przepis trafia w moje gusta. Nie lubię łososia. Sam makaron w wersji bez łososia chętnie zjem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno z moich ulubionych dań, najlepiej z dużymi liśćmi szpinaku, czasem zamieniam go na szczaw, czy zwykły koperek. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygląda aż ślinka cieknie, wypróbuję tą wersję łososia z makaronem, uwielbiam tą rybę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram