Lasagne z cukinii - prosty dietetyczny obiad, który zaskakuje smakiem!

 

Lasagne z cukinii - dietetyczny obiad zaskakujący smakiem!

Jestem ogromną fanką lasagne, ale moja waga zaczęła mnie ostrzegać, że jem za dużo dań z makaronem czy serem. Zaczęłam więc szukać przepisów, które sprawią, że będę mogła jeść ze smakiem, ale pozwolą mi również stracić parę kilogramów. Trafiłam na kilka ciekawych, które razem połączyłam i wyszło mi to pyszne danie.


Lasagne to zaraz po spaghetti moje ulubione danie. Szkoda, że nie mogę go jeść codziennie, a na jakiś czas musiałam zupełnie zrezygnować z tak kalorycznych dań. Zdrowie jednak jest dla mnie ważniejsze i zaczęłam rozglądać się za przepisami na dania, które będą mi smakować, ale i pozwolą zadbać o moją sylwetkę. Przepisów na lasagne z cukinii jest w sieci wiele, próbowałam wielu z nich, ale w każdym mi czegoś brakowało, albo było za dużo. Postanowiłam więc nieco je zmodyfikować i stworzyłam coś, co dla mnie stało się hitem!

Składniki:

3 średniej wielkości cukinie
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 świeże pomidory
700 g mięsa mielonego z indyka
oliwa z oliwek
sól, pieprz, bazylia szuszona
ser mozarella light

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myję i kroję na średniej grubości plastry. Układam je na ręczniku papierowym, aby zebrać z nich nadmiar wody. Cebulę i pomidory kroję na drobną kostkę. Mozarellę kroję w plastry, a następnie je trochę rozdrabniam w rękach.

Na rozgrzaną patelnię wylewam około 4-5 łyżek oliwy z oliwek. Wrzucam na nią cebulę i smażę, aż ładnie się zeszkli. Następnie wrzucam mielone mięso i smażę, aż się zarumieni. Podczas smażenia doprawiam do smaku pieprzem i solą. Kiedy mięso jest już rumiane, wrzucam pokrojone wcześniej pomidory. Podsmażam aż zmiękną i dodaję trochę suszonej bazylii i wyciskam przez praskę czosnek. Smażę przez chwilę i ściągam z ognia.

Na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanny wylewam odrobinę oliwy, a następnie układam na przemian plastry cukinii, mięso z warzywami z patelni i rozdrobnioną mozarellę. Na wierzch można ułożyć więcej sera, ale nie jest to koniecznością. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piekę pod przykryciem przez około 20 minut, a następnie zdejmuję pokrywkę i piekę kolejne 20 minut tak, aby wyparowała woda. 

Podaję na płaskich talerzach i podaję ze świeżą bazylią jeśli taką posiadam.

Smacznego!

Lasagne z cukinii - dietetyczny obiad zaskakujący smakiem!

Lasagne z cukinii - dietetyczny obiad zaskakujący smakiem!


Tak przygotowane danie jest pyszne i pozwoli zapełnić brzuchy nawet największym głodomorom. Nie posiada zbyt wielu kalorii, nie obciąża żołądka i jest zdrowe. Z doświadczenia wiem, że smakuje nawet najmłodszym, więc śmiało można ją przygotować jako danie dla całej rodziny.

Jestem ciekawa czy podajecie swoim dzieciom warzywa w takiej postaci? Lubicie dania z cukinii?

__________________________________________________

Wiem, że zaglądają do mnie właściciele małych lokali gastronomicznych. Jeśli jesteś jednym z nich, albo masz w planie otworzyć działalność, polecam zerknąć w ofertę restoquality.pl. Znajdziecie tam bardzo dużo profesjonalnych urządzeń chłodniczych, mroźniczych oraz grzewczych.  Przeznaczone są do różnego typu lokali gastronomicznych: od lokalnych barów, gdzie witryna chłodnicza czy ekspres kolbowy to niezbędne wyposażenie, przez pizzerie, w których powinien się znaleźć najwyższej jakości piec do pizzy, aż po najbardziej luksusowe restauracje, w jakich przydatne będą takie urządzenia, jak ekspres ciśnieniowy piec konwekcyjny lub konwekcyjno-parowy, a także wysokiej jakości zmywarka kapturowa

Komentarze

  1. Z cukinii najczęściej jemy leczo. Chętnie zwrócę uwagę na tę propozycję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama takie robi taką lasagnę, zawsze jak do niej jedziemy, jednak my nazywamy to zapiekanką. Jest bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie i z pewnością też tak smakuje :) aż ślinka cieknie, mniamm

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę takiego danie nie jadłam . Może kiedyś spróbuję. Wygląda na prawdę apeczytycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. cukinię mogę jeść w każdym wydaniu, a że ostatnio czuję się jakaś ciężka to chętnie przejdę na takie dietetyczne posiłki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka propozycja lasagne spotyka się z moim uznaniem, co prawda, przepis tylko dla mnie, bo rodzinka woli tradycyjne, ale raz na jakiś czas można sobie zafundować coś innego. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię cukinię i dużo jej jadam w sezonie letnik. Jeszcze nigdy nie robiłam lasagni z cukini.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cukinię, a do tego dania przekonałam się ostatnio. Z chęcią spróbuję w tej wersji tego dania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram