×

Szynka w sosie myśliwskim - przepis

Szynka w sosie myśliwskim - przepis

Uwielbiam gotować i eksperymentować w mojej kuchni. Często znajduję jakiś przepis w internecie i przerabiam go na swój dodając i odejmując różne składniki. Szynka w sosie myśliwskim tak naprawdę powstała w mojej głowie dopiero wczoraj, ale sos robię od wielu lat. 

W tym tygodniu ceny mięs w sklepach są przerażające. W związku z koronawirusem sprzedawcy chyba ogłupieli i postanowili wzbogacić się na wystraszonym narodzie. Co prawda, osobiście nie chodzę na zakupy - robi je mój mąż, który jako jedyny musi jeździć do pracy, jednak wysyła mi różne zdjęcia cen i jestem przerażona. W moim przepisie, który przygotowuję od lat - w roli głównej jest karkówka. Jednak była tak droga, że mówiłam mężowi aby jej nie kupował, a ja na obiad wyjmę zamrożone mięso z szynki. Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na szynkę w sosie myśliwskim.

Składniki na ok. 8 porcji :

1 kg szynki wieprzowej
150 g boczku wędzonego
1 por
1 cebula średniej wielkości 
2-3 ząbki czosnku
4-5 ogórków kiszonych średniej wielkości
przecier pomidorowy
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
papryka ostra mielona
papryka słodka mielona
cukier
rosół z włoszczyzny

Przygotowanie:

Przygotowanie tego dania zaczynam od pokrojenia szynki (lub karkówki) w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich obtaczam w mące i smażę na patelni z niewielką ilością tłuszczu z każdej strony do zarumienienia. Kiedy wszystkie podsmażę, wrzucam do gotującego się wywaru z włoszczyzny. Zakrywam pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu.

Boczek wędzony kroję w kostkę i podsmażam na patelni. Następnie dodaję wcześniej pokrojoną cebulą i również smażę do zeszklenia się. Teraz czas na dodanie pora - pokrojonego w półksiężyce (biała część pora). Wszystko smażę na niewielkim ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, dodaję łyżeczkę cukru, 2-3 ząbki czosnku, które wcześniej drobno pokroiłam, pieprz i papryki w proszku. Chwilę jeszcze podsmażam, a następnie dodaję dwie łyżki mąki pszennej. Kiedy dobrze wszystko rozmieszam, dodaję dwie łyżki przecieru pomidorowego i dolewam wody tak, aby zakryć zawartość patelni, a woda znajdowała się około 2-3 cm nad składnikami. Duszę wszystko około 10 minut i na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Dopiero teraz dodaję soli - jednak zanim to zrobię, to próbuję sosu osobiście. Ogórki kiszone i boczek same zasolą sos, więc soli tak naprawdę wiele nie trzeba dodawać.

Kiedy gotowane mięso jest już miękkie, przekładam je do innego garnka i zalewam zrobionym sosem. Duszę jeszcze około 5 minut i podaję do jedzenia.

To danie pasuje zarówno do ziemniaków, kasz czy makaronów - moje dzieci lubią je nawet z chlebem.

Smacznego!

Szynka w sosie myśliwskim - przepis

Szynka w sosie myśliwskim - przepis

Sos wychodzi bardzo smaczny. Niedawno spotkałam się z opinią, że dziwnie jest robić sos z boczkiem do mięsa. Moim zdaniem nie ma w tym nic dziwnego, a smak zaskoczy nie jedną osobę. Polecam Wam wypróbować przepis osobiście i dopiero wtedy wydanie swojej opinii - często dania po opisie nie wydają się dobrymi, a w smaku wychodzą niesamowite.

Spotkaliście się już z takim sosem do mięs?

5 komentarzy:

  1. apetyczne danie, aż ślinka cieknie, ja teraz robię głównie zupy bo mieszkam sama ale mięcho też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, ceny mięsa to kosmos :/ Na szczęście jestem wegetarianką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to danie wygląda smacznie, mniam :D

    OdpowiedzUsuń

Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.
Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu, każdy taki komentarz zostaje automatycznie usunięty. Za SPAM dziękuję.
Nie zostawiaj linków do siebie - trafię jeśli będę chciała Cię odnaleźć :)