×

Fasolka po Bretońsku inaczej - przepis

Fasolka po Bretońsku inaczej - przepis

W czasie domowej kwarantanny staram się gotować potrawy z produktów, które posiadam w domu. Fasolka po bretońsku inaczej, to mój autorski przepis i właśnie dziś chciałabym się z nim Wami podzielić. 

Do wykonania tego dania wykorzystałam jedynie produkty, które posiadałam w domu - bez zbędnego wychodzenia i narażania się na złapanie tego nieszczęsnego wirusa o którym teraz głośno na całym świecie. Na co dzień w domu nie znajdzie się u mnie przecier pomidorowy, który jest kluczowym składnikiem tradycyjnej fasolki po bretońsku tak więc sos jest wykonany z zupełnie czegoś innego. Na początku zdradzę Wam, że jest to domowy ketchup z cukinii, do którego przepis podam Wam na samym dole.

Fasolka po bretońsku inaczej


Składniki:
- 1 paczka fasoli Piękny Jaś
- 1 słoiczek 300 ml ketchupu z cukinii
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 g boczku wędzonego
- 3 kiełbasy np. śląskie
- majeranek
- sól
- pieprz
- cukier 
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona

Wykonanie:

Fasolę wkładam do garnka dzień wcześniej i zalewam wodą tak, aby około 10 cm nad jej powierzchnią była jeszcze woda. Zostawiam na noc. Rano, kiedy fasola jest już namoknięta wstawiam garnek na gaz. Ważne - nie zmieniać wody w garnku, fasolka ma gotować się w wodzie, w której moczyła się całą noc.

W międzyczasie kroję kiełbasę w półksiężyce, boczek kroję w kostkę lub słupki i smażę na rozgrzanej patelni. Kiedy zaczynają się rumienić - dodaję do nich skrojoną wcześniej w kostkę cebulę i wyciskam dwa ząbki czosnku. Kiedy cebula się zeszkli wyłączam gaz i doprawiam całość pieprzem.

Kiedy fasola jest już miękka, wrzucam do niej usmażony wcześniej boczek z kiełbasą, cebulą i czosnkiem. Kiedy to zrobię, do garnka wlewam ketchup z cukinii i doprawiam całość solą, pieprzem, majerankiem, odrobiną cukru i paprykami. Całość duszę jeszcze kilka minut, a następnie nakładam do bulionówek. Podaję z ciemnym chlebem bądź bułkami.

Smacznego!

Fasolka po Bretońsku inaczej - przepis

Mój przepis wydaje się zwykły i niczym nie różniący się od wielu innych. Nic bardziej mylnego. Ketchup z cukinii daje temu daniu zupełnie inny smak i wymiar. Jest to coś, czego nie potrafię opisać i najlepiej będzie jeśli wypróbujecie sami coś takiego zrobić w swoich kuchniach. Dla ciekawych smaków zostawiam Wam sprawdzony przepis na tego typu ketchup.

Ketchup z cukinii

Składniki:

- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 0,3 kg cukru
- sól
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- 1 słoik przecieru pomidorowego
- 1 szklanka octu

Przygotowanie:

  • Cukinie i cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zasypać garścią soli i zostawić na około 6 godz. Po tym czasie dodać cukier i gotować 20 min, mieszając aby nic się nie przypaliło. Następnie dodać słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet. Całość gotować 10 min, po tym czasie wszystko zblendować na jednolisą masę. Jeszcze gorący ketchup nalewać do słoików, postawić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować - wszystko samo się pięknie i szczelnie zamknie.

5 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie spróbuję takiej wersji fasolki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zrobię, ale bez mięsa, bo nie mam ani kiełbasy ani boczku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oo ja dodaję koncentrat, nigdy nie próbowałam takiego ketchupu z cukinii

    OdpowiedzUsuń
  4. O kochana az mi slinka leci, masz racje takie dania sa w cenie w obecnym czasie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio robiłam vege fasolkę po bretońsku :)

    OdpowiedzUsuń

Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu, każdy taki komentarz zostaje automatycznie usunięty. Za SPAM dziękuję.
Nie zostawiaj linków do siebie - trafię jeśli będę chciała Cię odnaleźć :)
Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.