×

Fasolka po Bretońsku inaczej - przepis

Fasolka po Bretońsku inaczej - przepis

W czasie domowej kwarantanny staram się gotować potrawy z produktów, które posiadam w domu. Fasolka po bretońsku inaczej, to mój autorski przepis i właśnie dziś chciałabym się z nim Wami podzielić. 

Do wykonania tego dania wykorzystałam jedynie produkty, które posiadałam w domu - bez zbędnego wychodzenia i narażania się na złapanie tego nieszczęsnego wirusa o którym teraz głośno na całym świecie. Na co dzień w domu nie znajdzie się u mnie przecier pomidorowy, który jest kluczowym składnikiem tradycyjnej fasolki po bretońsku tak więc sos jest wykonany z zupełnie czegoś innego. Na początku zdradzę Wam, że jest to domowy ketchup z cukinii, do którego przepis podam Wam na samym dole.

Fasolka po bretońsku inaczej


Składniki:
- 1 paczka fasoli Piękny Jaś
- 1 słoiczek 300 ml ketchupu z cukinii
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 g boczku wędzonego
- 3 kiełbasy np. śląskie
- majeranek
- sól
- pieprz
- cukier 
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona

Wykonanie:

Fasolę wkładam do garnka dzień wcześniej i zalewam wodą tak, aby około 10 cm nad jej powierzchnią była jeszcze woda. Zostawiam na noc. Rano, kiedy fasola jest już namoknięta wstawiam garnek na gaz. Ważne - nie zmieniać wody w garnku, fasolka ma gotować się w wodzie, w której moczyła się całą noc.

W międzyczasie kroję kiełbasę w półksiężyce, boczek kroję w kostkę lub słupki i smażę na rozgrzanej patelni. Kiedy zaczynają się rumienić - dodaję do nich skrojoną wcześniej w kostkę cebulę i wyciskam dwa ząbki czosnku. Kiedy cebula się zeszkli wyłączam gaz i doprawiam całość pieprzem.

Kiedy fasola jest już miękka, wrzucam do niej usmażony wcześniej boczek z kiełbasą, cebulą i czosnkiem. Kiedy to zrobię, do garnka wlewam ketchup z cukinii i doprawiam całość solą, pieprzem, majerankiem, odrobiną cukru i paprykami. Całość duszę jeszcze kilka minut, a następnie nakładam do bulionówek. Podaję z ciemnym chlebem bądź bułkami.

Smacznego!

Fasolka po Bretońsku inaczej - przepis

Mój przepis wydaje się zwykły i niczym nie różniący się od wielu innych. Nic bardziej mylnego. Ketchup z cukinii daje temu daniu zupełnie inny smak i wymiar. Jest to coś, czego nie potrafię opisać i najlepiej będzie jeśli wypróbujecie sami coś takiego zrobić w swoich kuchniach. Dla ciekawych smaków zostawiam Wam sprawdzony przepis na tego typu ketchup.

Ketchup z cukinii

Składniki:

- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 0,3 kg cukru
- sól
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- 1 słoik przecieru pomidorowego
- 1 szklanka octu

Przygotowanie:

  • Cukinie i cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zasypać garścią soli i zostawić na około 6 godz. Po tym czasie dodać cukier i gotować 20 min, mieszając aby nic się nie przypaliło. Następnie dodać słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet. Całość gotować 10 min, po tym czasie wszystko zblendować na jednolisą masę. Jeszcze gorący ketchup nalewać do słoików, postawić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować - wszystko samo się pięknie i szczelnie zamknie.

5 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie spróbuję takiej wersji fasolki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zrobię, ale bez mięsa, bo nie mam ani kiełbasy ani boczku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oo ja dodaję koncentrat, nigdy nie próbowałam takiego ketchupu z cukinii

    OdpowiedzUsuń
  4. O kochana az mi slinka leci, masz racje takie dania sa w cenie w obecnym czasie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio robiłam vege fasolkę po bretońsku :)

    OdpowiedzUsuń

Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.
Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu, każdy taki komentarz zostaje automatycznie usunięty. Za SPAM dziękuję.
Nie zostawiaj linków do siebie - trafię jeśli będę chciała Cię odnaleźć :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Zuzka Pisze , Blogger