Ciasto czekoladowe z wiśniami, kremem z mascarpone i polewą czekoladową

 

Ciasto czekoladowe z wiśniami, kremem z mascarpone i polewą czekoladową

Dziś wracam do Was z czymś słodkim, bo dawno nie dzieliłam się z Wami żadnym przepisem. Ostatnio upiekłam moim bliskim ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem z mascarpone i tak im posmakowało, że postanowiłam dodać tutaj przepis. Jeśli lubicie takie słodkości, to zapraszam do lektury i wspólnego pieczenia!


W ostatni weekend zbierałam na działce wiśnie, a mój mąż je uwielbia i poprosił, aby wyczarować z nich jakieś ciasto. W głowie miałam kompletną pustkę, bo nie czuję się pewnie w pieczeniu ciast i innych słodkości, ale zdecydowałam się improwizować. Zajrzałam do lodówki i szafek, sprawdzając jakie składniki posiadam i wzięłam się do roboty.

Składniki:

Na ciasto:

2 średniej wielkości jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
80 ml oleju
pół szklanki mleka
szklanka mąki pszennej tortowej
tabliczka czekolady gorzkiej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Na polewę:

30 g masła śmietankowego
tabliczka czekolady mlecznej

Na krem:

100 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
+ wiśnie świeże lub takie z syropu

Przygotowanie:

Dno małej tortownicy wykładam papierem do pieczenia i zakładam rant. Moja tortownica ma 18 cm średnicy. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni góra/dół. 

Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczam na parze i odstawiam do przestygnięcia.

Do miski wbijam całe dwa jajka i wrzucam do nich cukier oraz cukier wanilinowy. Miksuję na wysokich obrotach, aż rozpuści się cukier a masa zrobi się puszysta. Kiedy czekolada ostygnie, łączę ją z powstałą masą z jajek i cukru.

W drugiej misce mieszam mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaję do nich zrobioną wcześniej masę i olej. Miksuję na średnich obrotach do połączenia się składników. Całość przelewam do tortownicy i wstawiam do piekarnika na 40 minut.

Kiedy ciasto się piecze biorę się za zrobienie masy z mascarpone.
100 ml śmietanki ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem, następnie powoli dodaję po łyżce serka i miksuję na średnich obrotach. Kiedy wszystko ładnie się połączy odstawiam masę do lodówki.

Upieczone i wystudzone ciasto przekrajam na pół tak jak biszkopt do tortu. Spodnią część umieszczam w tortownicy i zwilżam kawą rozpuszczalną lub sokiem z wiśni. Jeśli do ciasta sięgam po wiśnie z syropu to właśnie ten syrop rozrabiam z wodą i moczę nim lekko ciasto. Teraz wykładam wiśnie. Kładę je dość grubo, tak, aby cały biszkopt był zakryty wiśniami. Następnie wykładam masę mascarpone. Zdarza mi się powtykać jeszcze w masę trochę owoców. Robię to w zależności od tego ile mi ich zostało. Czas na położenie drugiej części ciasta i ponowne polanie sokiem lub kawą.

W rondelku rozpuszczam 30 g masła i dodaję do niego połamaną tabliczkę mlecznej czekolady, ściągam z ognia i mieszam rózgą do całkowitego rozpuszczenia. Następnie, jeszcze ciepłą czekoladą pokrywam wierzch ciasta i zostawiam do przestygnięcia. Kiedy czekolada złapie temperaturę pokojową, to ciasto wkładam do lodówki.

Najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą". U mnie taka tortownica znika w jeden dzień, tak smakuje moim domownikom.

Ciasto gotowe!

Ciasto czekoladowe z wiśniami, kremem z mascarpone i polewą czekoladową

Ciasto czekoladowe z wiśniami, kremem z mascarpone i polewą czekoladową

Ciasto czekoladowe z wiśniami, kremem z mascarpone i polewą czekoladową


Oczekiwanie na ciasto nie należy do najdłuższych, ale skoro o czekaniu mowa, to chcę Was zapytać, czy zwracacie uwagę na to, jakie krzesła do poczekalni są postawione w miejscach, które odwiedzacie? Ostatnio zauważyłam, że coraz więcej przychodni czy biur zaczęło inwestować w lepszej jakości siedzenia dla klientów, czy pacjentów, co bardzo mnie cieszy. W końcu, powinniśmy czuć się komfortowo odwiedzając takie miejsca, prawda?!

Komentarze

  1. Przepis chętnie wykorzystam, wydaje się, że ciasto powinno odpowiadać smakowo całej rodzince, może nawet w weekend, czekoladowe i wiśniowe akcenty mile widziane. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada z wiśniami zawsze idealnie się sprawdza, chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie to moje ulubione połączenie, czyli czekolada + wiśnie, z chęcią wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda to ciasto, a w zamrażalniku mam sporo czereśni. Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś wspaniałego. Już nabrałam ochoty, widzę ten deser z dobrą kawą, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto wygląda przepysznie. I te Twoje cudowne łyżeczki - muszę je w końcu sobie zamówić !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, smakowicie wygląda. Ja bardzo lubię ciasta czekoladowe w różnych połączeniach.

    OdpowiedzUsuń
  8. Osz Ty ale mi zrobiłaś smaka zjadłabym takie pyszności
    Dyedblonde

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda mega smakowicie, przepis zapisuje i będzie pieczone. U mnie ostatnio najczęściej robię sernik na zimno z owocami i galaretką, znika od ręki

    OdpowiedzUsuń
  10. Mojemu tacie by pewnie zasmakowało, osobiście nie jestem fanką ani mascarpone, ani wiśni :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie! Ja od niedawna przeprosiłam się z wiśniami i uwielbiam, teraz sezon więc na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Z tego typu masami zeżrę każde ciacho. Muszę ten przepis sobie wydrukować. Póki co liże telefon 🤣 dziwić się że u Was znika w jeden dzień. Znając mnie połowę bym wciągnęła nie czekając aż się wszystko połączy i przegryzie 😂😋

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pięknie i na pewno jest przepyszne :) Ciasta czekoladowe są moimi ulubionymi, a z kremem mascarpone, to już w ogóle uwielbiam! ♡

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram