Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi - przepis

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi - przepis

Ze wszystkich ciast najbardziej lubię serniki. Zawsze bałam się je piec i kupowałam je w cukierniach. Od roku zaczęłam próbować piec je sama i teraz stało się to moją codziennością. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na niesamowicie puszysty sernik z kajmakiem i orzechami ziemnymi inaczej zwany sernik krówka.

Jak możecie się domyślić serniki uwielbiam w każdej postaci - od tradycyjnych do tych z różnymi dodatkami. Lubię nieoczywiste połączenie słodkiego ze słonym. Dlatego więc, kiedy ostatnio upiekłam zwykły sernik, postanowiłam tym razem trochę go odmienić. Standardowo, do tego sernika robię polewę czekoladową, jednak w domu miałam puszkę kajmaku i musiałam go wykorzystać. Tak powstało te przepyszne ciasto :)

Składniki:

Na masę serową:

1 kg sera w wiaderku 
6 jajek
szklanka cukru pudru
250 g masła śmietankowego
150 ml śmietanki Łaciatej 30%
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Na kruche ciasto:

2 szklanki mąki
200 g masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na polewę:

mała puszka masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych z solą


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyciągam z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta. 

Sernik zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Masło rozpuszczam w garnuszku, czekam aż ostygnie. Następnie dodaję do niego 2 szklanki przesianej mąki, 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli, jajko i łyżkę proszku do pieczenia. Ugniatam jednolite ciasto i wykładam je na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół na 180 stopni na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmuję je i studzę.

Następnie zaczynam robić masę serową. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję do niej po jednym żółtku, które oddzieliłam od 6 jajek i miksuję mikserem na średnich obrotach. Pod koniec dodaję też cukier waniliowy i nadal miksuję.  Teraz czas na dodanie sera z wiaderka. Dodaję go stopniowo, po łyżce i miksuję na średnich obrotach. Kiedy dodam już cały ser, wlewam do masy śmietankę Łaciatą oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. 

W oddzielnym naczyniu ubijam białka z jajek z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaję ją stopniowo do masy serowej i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Tak powstałą masę wykładam na upieczony wcześniej kruchy spód i wyrównuję łyżką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (góra dół) na 170 stopni i piekę 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam, uchylam drzwiczki i studzę ciasto. Kiedy jest już prawie zimne, wyjmuję je z piekarnika i studzę do końca. 

Teraz czas na zdobienie - puszkę kajmaku trzymam przez 5 minut w garnku z gorącą wodą. Dzięki temu zrobi się bardziej płynny i łatwiej będzie go rozprowadzić po cieście. Przekładam do miseczki i mieszam rózgą. Wykładam na upieczone ciasto. Na koniec posypuję całość solonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto przechowuję w lodówce.


Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi - przepis

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi - przepis



Smacznego!

Tak zrobione ciasto jest lekkie i puszyste, a smak to dosłownie "niebo w gębie". Połączenie słodkiego ze słonym jest nieoczywiste, ale przepyszne i polecam każdemu na wypróbowanie tego przepisu.

Komentarze

  1. O matko. Po co ja tu weszłam? Takie pyszności! Tylko, że teraz będzie mi się chciało zjeść taki sernik i co? Uwielbiam takie desery. A mój mąż dałby się pokroić za kawałek takiego sernika. Miłego dnia Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, wygląda smakowicie, aż chce się go zjeść. Z chęcią wypróbuję ten przepis. Mam pytanie można dodać kajmak o smaku waniliowym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto prezentuje się smakowicie i super Tobie wyszło :D
    Przepis zapisałam i może uda mi się takie ciasto stworzyć :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. MNiam mniam narobiłaś mi mega smaka. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast i jeszcze ta polewa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sernik, a najlepszym robi moja teściowa, palce lizać. Ja sama nie zbyt umie go zrobić, dlatego wybieram wersję na zimno

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sernik, a ten wygląda po prostu wybornie. Nie wiem jak to zrobiłaś, że on urósł ci taki wysoki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik! Moje najukochańsze ciasto! Idealne o każdej porze...a do porannej kawy - miodzio!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię na niedzielę taki sernik :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze powiedz, czy to jest na dużą blachę przepis czy jakąś mniejszą? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja niestety nie jestem fanką sernika, jakoś nie pasuje mi ten smak. Mimo wszystko muszę przyznać, że ten wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam serniczek, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, serniki bardzo lubię i chętnie kombinuję z przepisami i dodatkami do nich. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cos czuje ze dieta odejdzie w zapomnienie hahahaha <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie niebanalne połączenia jak karmel i orzeszki są dla mnie strzałem w dziesiątkę. Do tego lubię takie puszyste serniki, wiec nie pozostaje nic innego, jak spróbować tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie napewno go zrobię

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram