×

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi - przepis

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi - przepis

Ze wszystkich ciast najbardziej lubię serniki. Zawsze bałam się je piec i kupowałam je w cukierniach. Od roku zaczęłam próbować piec je sama i teraz stało się to moją codziennością. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na niesamowicie puszysty sernik z kajmakiem i orzechami ziemnymi.

Jak możecie się domyślić serniki uwielbiam w każdej postaci - od tradycyjnych do tych z różnymi dodatkami. Lubię nieoczywiste połączenie słodkiego ze słonym. Dlatego więc, kiedy ostatnio upiekłam zwykły sernik, postanowiłam tym razem trochę go odmienić. Standardowo, do tego sernika robię polewę czekoladową, jednak w domu miałam puszkę kajmaku i musiałam go wykorzystać. Tak powstało te przepyszne ciasto :)

Składniki:

Na masę serową:

1 kg sera w wiaderku 
6 jajek
szklanka cukru pudru
250 g masła śmietankowego
150 ml śmietanki Łaciatej 30%
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Na kruche ciasto:

2 szklanki mąki
200 g masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na polewę:

mała puszka masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych z solą


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyciągam z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta. 

Sernik zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Masło rozpuszczam w garnuszku, czekam aż ostygnie. Następnie dodaję do niego 2 szklanki przesianej mąki, 2 łyżki cukru pudru, szczyptę soli, jajko i łyżkę proszku do pieczenia. Ugniatam jednolite ciasto i wykładam je na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół na 180 stopni na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmuję je i studzę.

Następnie zaczynam robić masę serową. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję do niej po jednym żółtku, które oddzieliłam od 6 jajek i miksuję mikserem na średnich obrotach. Pod koniec dodaję też cukier puder i nadal miksuję.  Teraz czas na dodanie sera z wiaderka. Dodaję go stopniowo, po łyżce i miksuję na średnich obrotach. Kiedy dodam już cały ser, wlewam do masy śmietankę Łaciatą, cukier wanilinowy, oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. 

W oddzielnym naczyniu ubijam białka z jajek z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaję ją stopniowo do masy serowej i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Tak powstałą masę wykładam na upieczony wcześniej kruchy spód i wyrównuję łyżką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (góra dół) na 170 stopni i piekę 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączam, uchylam drzwiczki i studzę ciasto. Kiedy jest już prawie zimne, wyjmuję je z piekarnika i studzę do końca. 

Teraz czas na zdobienie - puszkę kajmaku trzymam przez 5 minut w garnku z gorącą wodą. Dzięki temu zrobi się bardziej płynny i łatwiej będzie go rozprowadzić po cieście. Na koniec posypuję całość solonymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto przechowuję w lodówce.


Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi - przepis

Sernik z polewą kajmakową i orzeszkami ziemnymi - przepis



Smacznego!

Tak zrobione ciasto jest lekkie i puszyste, a smak to dosłownie "niebo w gębie". Połączenie słodkiego ze słonym jest nieoczywiste, ale przepyszne i polecam każdemu na wypróbowanie tego przepisu.

19 komentarzy:

  1. O matko. Po co ja tu weszłam? Takie pyszności! Tylko, że teraz będzie mi się chciało zjeść taki sernik i co? Uwielbiam takie desery. A mój mąż dałby się pokroić za kawałek takiego sernika. Miłego dnia Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, wygląda smakowicie, aż chce się go zjeść. Z chęcią wypróbuję ten przepis. Mam pytanie można dodać kajmak o smaku waniliowym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto prezentuje się smakowicie i super Tobie wyszło :D
    Przepis zapisałam i może uda mi się takie ciasto stworzyć :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. MNiam mniam narobiłaś mi mega smaka. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast i jeszcze ta polewa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sernik, a najlepszym robi moja teściowa, palce lizać. Ja sama nie zbyt umie go zrobić, dlatego wybieram wersję na zimno

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sernik, a ten wygląda po prostu wybornie. Nie wiem jak to zrobiłaś, że on urósł ci taki wysoki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik! Moje najukochańsze ciasto! Idealne o każdej porze...a do porannej kawy - miodzio!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię na niedzielę taki sernik :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze powiedz, czy to jest na dużą blachę przepis czy jakąś mniejszą? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja niestety nie jestem fanką sernika, jakoś nie pasuje mi ten smak. Mimo wszystko muszę przyznać, że ten wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam serniczek, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, serniki bardzo lubię i chętnie kombinuję z przepisami i dodatkami do nich. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cos czuje ze dieta odejdzie w zapomnienie hahahaha <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie niebanalne połączenia jak karmel i orzeszki są dla mnie strzałem w dziesiątkę. Do tego lubię takie puszyste serniki, wiec nie pozostaje nic innego, jak spróbować tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu, każdy taki komentarz zostaje automatycznie usunięty. Za SPAM dziękuję.
Nie zostawiaj linków do siebie - trafię jeśli będę chciała Cię odnaleźć :)
Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.