×

Kurczak pieczony na butelce - przepis

Kurczak pieczony na butelce - przepis

Kurczak na butelce - kiedyś bałam się, że nie dam rady w ten sposób przyrządzić obiadu. Po raz pierwszy zobaczyłam go w jednym odcinku 'Ugotowanych' i postanowiłam, że spróbuję go wykonać sama. Wyszedł idealny i od tamtej pory pojawia się w moim domowym menu.

Do wykonania tego dania nie potrzeba mieć specjalnych umiejętności, tylko składniki i działający piekarnik. Po pierwszym wykonaniu śmiałam się z siebie i moich obaw, że może mi się nie udać. Teraz robię go z zamkniętymi oczami, więc chciałabym podzielić się z Wami moim przepisem.

Składniki:

1 cały kurczak
1 piwo jasne 
przyprawy: majeranek, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, sól, pieprz, czosnek, majeranek.
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
ziemniaki wg uznania

Przygotowanie:

Kurczaka myję i doprawiam dzień wcześniej. Obtaczam go w przyprawach z odrobiną oliwy z oliwek, wkładam do miski i zakrywam folią spożywczą. Zostawiam na noc.

Następnego dnia obieram ziemniaki, pietruszkę, cebulę i marchew i kroję według uznania. Tym razem marchewkę i pietruszkę pokroiłam w plasterki, ziemniaki na ćwiartki a cebulę w piórka. Butelkę piwa dokładnie myję, ściągam etykiety i wyparzam. Następnie otwieram i odlewam pół szklanki. Kurczaka nadziewam od strony kuperka na butelkę i usadzam go jak najniżej. W misce po kurczaku (nie myję jej) mieszam warzywa z ziemniakami i dodaję trochę soli do smaku. 

Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia, ustawiam na niej butelkę z nadzianym kurczakiem i wysypuję dookoła warzywa. 

Wstawiam kawalera do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół) i piekę tyle czasu ile waży kurczak. Jeśli ma on 1,5 kg to 1,5 godziny jeśli 2 kg to dwie. 

Kurczak pieczony na butelce - przepis

Kurczak pieczony na butelce - przepis


W trakcie pieczenia kontroluję, aby kurczak za mocno się nie spiekł, oraz czy piwo podczas pieczenia wypływa z butelki. Jeśli słabo buzuje można dosypywać do butelki szczyptę soli. Piwem, które odlałam wcześniej do kubka polewam kurczaka w trakcie pieczenia. 

Pod koniec włączam termoobieg aby skórka była chrupiąca i ziemniaczki się zarumieniły. 

Danie gotowe!

Kurczak pieczony na butelce - przepis

Kurczak pieczony na butelce - przepis

Tak upieczony kawaler jest gotowy do konsumpcji. Mięsko jest bardzo soczyste, a skórka chrupiąca. Smakuje identycznie jak kurczak pieczony na rożnie. Kurczak na butelce to jedno z ulubionych dań mojej rodziny i pojawia się na naszym stole przynajmniej raz w miesiącu.

Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Jeszcze nie robiłam kurczaka w piwie, ani na butelce ;) Kiedyś wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ciekawie :) nigdy tak nie przyrządzałam kurczaka i nie wiem, czy bym się odważyła. Bałabym się chyba, że ta butelka mi pęknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie spróbować, ja widziałam ten przepis w kuchennych rewolucjach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzieś już kiedyś widziałam taki przepis i koniecznie muszę go wypróbować jestem ciekawa jak taki kurczak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie próbowałam, ale wydaje się być smakowite :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysl idealny kochana, kiedys tez tak pieklam kurczaki sa bardzo soczyste :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie można użyć piwko ? Na pewno spróbuje 😁😁

    OdpowiedzUsuń
  8. na pewno jest pyszny, zamierzałam już wiele razy zrobić kurczaka w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wygląda ten kurczak. Ja rzadko robię kurczaka w całości ale może na święta wypróbuję Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam zamiar zrobić świąteczną kaczkę na obiad. Orientujesz się czy można zrobić coś podobnego właśnie z kaczką? Jestem ciekawa, czy by się udało, bo dla mnie to nowy sposób pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wgląda apetycznie, mniam. Z checie po świętach zrobię taki obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham takiego kurczaka. Co prawda cały piekarnik jest do mycia, po takim gotowaniu, ale kogo to obchodzi. Dla takiego smaku warto. Tylko nigdy nie zrobiłam go razem z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam ten przepis. Kurczak jest pyszny i mega miękki, wcale nie suchy. Mam nadzieję, że więcej ludzi pozna i skusi się na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie wpadłabym na to, aby w taki sposób przyrządzać kurczaka. Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  15. super też tak robię Szkoda że nie mogę zdjęcia dodać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na fb możesz 😊 oznacz mnie #zuzkapisze to zobaczę ❤️

      Usuń
  16. Dla tych co nie mają wyczucia jeśli chodzi o przyprawy. Kurczaczek ważący kilo trzydzieści to ile dokładnie trzeba dać tych przypraw? Bardzo ładnie proszę o proporcje i czy przyprawy łączymy z oliwą, a potem macerujemy mięsko? Z góry pięknie dziękuję za pomoc. 😍

    OdpowiedzUsuń
  17. Dla tych co nie mają wyczucia jeśli chodzi o przyprawy. Kurczaczek ważący kilo trzydzieści to ile dokładnie trzeba dać tych przypraw? Bardzo ładnie proszę o proporcje i czy przyprawy łączymy z oliwą, a potem macerujemy mięsko? Z góry pięknie dziękuję za pomoc. 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze daje na oko. Mniej więcej po lyzeczce przypraw. Można zmieszać z oliwa wtedy lepiej przyczepia się do kurczaka.

      Usuń
  18. świetny pomysł na kurczaka, takiego jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń

Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu, każdy taki komentarz zostaje automatycznie usunięty. Za SPAM dziękuję.
Nie zostawiaj linków do siebie - trafię jeśli będę chciała Cię odnaleźć :)
Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.