×

Pstrąg pieczony z masłem i czosnkiem - przepis

Pstrąg pieczony z masłem i czosnkiem

W moim domu bardzo często jemy różne ryby. Przyrządzamy je na różne sposoby - pieczemy w piekarniku. grillujemy lub gotujemy na parze. Dziś wracam do Was z przepisem na nasze ulubione danie - pieczony pstrąg z masłem i czosnkiem.


Co potrzebujemy aby przyrządzić pstrąga szybko i smacznie?

Składniki:

Pstrąg patroszony
cytryna
trzy ząbki czosnku
trochę masła śmietankowego
świeża natka pietruszki
chilli pieprz cayenne
sól himalajska
pieprz czarny- świeżo mielony
ryż/ kuskus/ co kto woli 


Jak go przygotować?

Zaczynam od przyprawienia ryby przynajmniej 30 minut przed pieczeniem. Dodaję sól, pieprz, trochę chilli i skrapiam sokiem ze świeżej cytryny. 

Wykładam ją na blachę okrytą wcześniej papierem do pieczenia. Nacinam lekko skórkę w kilku miejscach. Do środka wkładam dwa ząbki czosnku i plaster lub dwa cytryny. Rozpuszczam delikatnie masełko, wyciskam tam ząbek czosnku, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Wlewam trochę mikstury do środka i polewam rybę na zewnątrz. 

Wstawiam do pieca na 20 minut. 

Podaję z ryżem lub kuskusem i warzywami na parze.

Gotowe!

Pstrąg pieczony z masłem i czosnkiem


Tak przygotowany pieczony pstrąg jest bardzo soczysty i mięsko samo odchodzi od ości. Jego smak zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mimo, że mój syn nie przepada za rybą, to tak przygotowanego pstrąga je zawsze z ogromnym apetytem.

Smacznego! 

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jest pyszny - szybko się go robi, a smakuje wybornie ;)

      Usuń
  2. O znow serwujesz nam Zuzia pysznosci :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo rybki to ja dawno nie jadłam szczególnie takiej w całości, musi być bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię bardzo podobnie, tylko bez chili i dodaję zwykłą sól, nie himalajską. Ogólnie pstrąg zawsze nam smakuje i chyba nie może się nie udać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rybka wygląda smacznie. Sama jakoś nie przepadam za rybki mimo że powinno się jest takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam ryby, ale moi domownicy już mniej. Dlatego rzadko jej jadamy. Co do ryb w całości to ja je lubię

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi ochoty! Uwielbiam ryby, a pstrąg kojarzy mi się tak wiosennie :D Dzięki za przepis, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie dziś mam ochotę na rybkę na kolację, wiec przepis jest w samą porę. Takiego pstrąga nie jadłam, ale wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, muszę spróbować dać swoim dzieciom, może też się skuszą.

    OdpowiedzUsuń
  10. O znam ten przepis u mnie jednak zamiast chilli dodajemy tabasco. Oczywiście to kwestia gustu i smaku, ale sam pstrąg jest i tak pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  11. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis, bo uwielbiam ryby. Nie wiem, czy uda mi się dostać takiego pstrąga, ale tak czy siak na pewno przyrządzę go wedle Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale jests pomysłowa. Lubię jeść ryby, ale nie lubię ich przygotowywać. Musisz koniecznie zaprosić mnie na obiad. Takiej rybki nigdy nie odmówię! Co Ty na to?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak to mega smacznie wygląda narobiłaś mi smaka. Bardzo dobrego pstrąga jadłam ale nad morzem . Nie wiem czy sama potrafiłabym go przyrządzić .

    OdpowiedzUsuń

Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.
Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu, każdy taki komentarz zostaje automatycznie usunięty. Za SPAM dziękuję.
Nie zostawiaj linków do siebie - trafię jeśli będę chciała Cię odnaleźć :)