Proste w wykonaniu i pyszne ciasto czekoladowe - przepis

 

Proste w wykonaniu i pyszne ciasto czekoladowe - przepis

Czy znajdują się tutaj miłośnicy czekolady? Jeśli tak, to wiecie, że każdy dzień bez czekolady jest dniem straconym, prawda? A jeśli nie chcecie pałaszować jej w zwykłej postaci, to ten przepis może Was zainteresować. To ciasto w moim domu jest hitem, bo większość składników zawsze mam w domu, robi się je szybko i zawsze wychodzi.


Osobiście bardzo rzadko sięgam po słodycze. Chyba się nimi przejadłam. Mam w domu jednak trzech miłośników słodkich wypieków, więc ciasta piekę bardzo często. W zeszłym roku znalazłam tajny zeszyt z przepisami mojej babci i trafiłam na ciasto, którego nie jadłam od lat. Postanowiłam spróbować samodzielnie je przyrządzić i od tamtej pory, robię je bardzo często. Ciasto z tego przepisu robi się bardzo szybko, a jego smak kojarzy mi się z dzieciństwem i ukochaną babcią. Jeśli lubicie czekoladę, to jestem pewna, że ten wypiek podbije Wasze serca i zagości w Waszych domach na stałe. Dość już gadania, czas na podanie Wam przepisu.

Składniki na ciasto:

30 dag mąki pszennej
4 duże jajka
proszek do pieczenia
2 tabliczki czekolady - w moim przypadku mleczna i gorzka
4 łyżki kakao
kostka masła śmietankowego
szklanka cukru 
szklanka mleka

Składniki na polewę:

10 dag masła śmietankowego
2 tabliczki czekolady - mleczna i gorzka

Przygotowanie ciasta:

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko i wymieszać w misce. 
Szklankę cukru połączyć z jajkami i miksować na najwyższych obrotach do całkowitego połączenia się składników. Cukier musi się rozpuścić. 
W rondelku rozpuścić masło i połączyć ze szklanką mleka. Nie wolno dopuścić do zagotowania. Zdjąć z palnika i wrzucić dwie tabliczki czekolady (jedna mleczna i jedna gorzka) i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do wystygnięcia.
Do masy powstałej z jajek i cukru należy powoli wlewać przestygnięte masło z mlekiem i czekoladą. Można mieszać to mikserem na niskich obrotach lub rózgą. Następnie dorzucić mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszać do połączenia się składników. 
Powstałą masę przelać do blaszki do pieczenia (u mnie wymiary 23 x 35 cm) wyłożoną wcześniej papierem. 

Piekarnik nastawić na 180 stopni bez termoobiegu (góra, doł). Kiedy się nagrzeje, wstawić ciasto i piec przez 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki do wystygnięcia. 

Przygotowanie polewy:

W rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i wrzucić połamane na części dwie tabliczki czekolady. Mieszać do połączenia się składników. Ciepłą polewę wylewamy na przestygnięte ciasto i rozprowadzamy łyżką. Polewa na początku jest dość rzadka, jednak ze spadkiem temperatury zacznie zastygać.

Gotowe!


Proste w wykonaniu i pyszne ciasto czekoladowe - przepis

Proste w wykonaniu i pyszne ciasto czekoladowe - przepis


Tak przygotowane ciasto jest wilgotne w środku i pyszne. Można je modyfikować zmieniając czekolady. Moje dzieci najbardziej lubią połączenie czekolady mlecznej i gorzkiej, ale jeśli ktoś lubi mniej słodkie, to lepiej będzie, jeśli wykorzysta jedynie gorzkie czekolady. Polewa jest idealna i błyszcząca. Na moim cieście widzicie mat, bo na noc zakryłam ciasto papierem do pieczenia i nie zauważyłam, że papier dotykał polewę. Nie zmienia to jednak smaku, więc mnie nie przeszkadza. 

Ciasto można też posypać wiórkami kokosowymi, albo pokruszonymi orzechami, które idealnie będą pasować do czekolady i podkreślą walory smakowe.

_____________________________________________________________________________

Pisząc ten wpis przypomniała mi się sytuacja z psem mojej koleżanki. Zwierzak jest łakomy na słodycze i jak tylko wyczuje z daleka czekoladę, to biegnie i próbuje wyrwać, chociaż kawałek smakołyka. A jak wiadomo, psom nie można podawać czekolady, więc zawsze obchodzi się ze smakiem i patrzy na nas swoimi smutnymi oczyskami. A skoro mowa o psach, to czy wiedzieliście, że jest coś takiego jak smycz treningowa dla psa? Sama posiadałam kiedyś takiego czteronoga, ale nie interesowałam się treningami i sztuczkami. Takie smycze ze względu na przeznaczenie zostały wzmocnione nićmi typu tytan. Posiadając taką, nie musisz się obawiać, że smycz pęknie kiedy czworonóg mocno ją szarpnie. Niektóre z nich mają dodatkowe plecenia gumowe, które zapewniają właściwości antypoślizgowe. W sytuacji kiedy pies się czegoś przestraszy, albo za czymś gwałtownie zacznie gonić, nie musisz obawiać się, że smycz wyślizgnie Ci się z rąk. Ciekawe, prawda? 

Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta. Przepis zapisuję, akurat niedługo mam mieć gości, może im zaserwuję takie ciasto do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ciasto czekoladowe zawsze jestem bardzo chętna, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi świetnie! Jutro mój synek ma urodziny i właśnie coś w tym stylu dla niego kombinuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie wpisy powinny być zakazane. Uwielbiam ciasto czekoladowe i z przyjemnością bym je zjadła nawet teraz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do mnie - upiekę specjalnie dla Ciebie Olu ;)

      Usuń
  5. Czy można na samym końcu przed pieczeniem dodać pokrojone banany i wymieszać całość? Ciasto urośnie normalnie?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram