Szare kluski z ziemniaków - przepis

Szare kluski z ziemniaków - przepis

Dania z ziemniaków na moim blogu cieszą się największą popularnością. Najczęściej zaglądacie do wpisu z przepisem na kartacze, babkę ziemniaczaną czy kiszkę. Dzisiaj postanowiłam, że dorzucę do nich przepis na lubiane przez wszystkich szare kluski. 


Mimo że od urodzenia mieszkam na Suwalszczyźnie i dania z ziemniaków mi nie obce, to w moim rodzinnym domu szarych klusek nikt nie robił. Kiedyś, przeglądając pomysły na szybkie i proste dania wpadłam na przepis, z którego po raz pierwszy zrobiłam te ziemniaczane kluski i tak mi posmakowały, że trochę go zmodyfikowałam i zaczęłam podawać w swoim domu. Danie to, posmakowało każdemu z domowników, więc mogę je zrobić zawsze, nie martwiąc się, że ktoś będzie marudził. Co potrzeba, aby zrobić ten prosty w wykonaniu i szybki obiad?

Składniki:

2 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
2 jajka
sól
pieprz
boczek wędzony
dwie cebule
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Przygotowanie zawsze zaczynam od przygotowania zasmażki. Boczek kroję w niewielką kostkę lub paski, cebulę również siekam dość drobno. Na gorącej patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju i wrzucam boczek. Kiedy zaczyna się rumienić, dodaję cebulę i smażę do jej zeszklenia. Zdejmuję patelnię z ognia. 

Następnie obieram i myję ziemniaki. Ścieram je i wyciskam przez gazę jak do kartaczy. Wodę z odciśniętych ziemniaków zostawiam w miseczce, aż na dnie pojawi się skrobia. Potem wodę wylewam, a zebraną z dna miski skrobię dodaję do wyciśniętych ziemniaków. Dodaję tam sól i pieprz do smaku, 2 całe jajka i szklankę mąki. Mieszam wszystko ręką, aż składniki się połączą. Masa nie może być zbyt rzadka, ani zbyt zbita. Idealnie jest, jeśli da się z niej formować kluski dwoma łyżkami naraz. 

Wstawiam garnek z osoloną wodą. Kiedy woda się gotuje, powoli, pojedynczo wrzucam robione na bieżąco kluski. Po wrzuceniu każdej, lekko mieszam, żeby ich nie rozwalić, ale żeby nie przykleiły się do dna garnka. Gotuję przez około 5-7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ponownie wstawiam patelnię z zasmażką. Kiedy się zagrzeje, wyjmuję kluski cedzakową łyżką z garnka i wrzucam je na patelnię. Chwilę podsmażam i łączę kluski z zasmażką. Podaję na płaskim talerzu.

Smacznego!

Szare kluski z ziemniaków - przepis

Szare kluski z ziemniaków - przepis


Tę wersję klusek lubimy najbardziej i taka najczęściej pojawia się na naszym stole. Danie jest proste w wykonaniu, smaczne i tanie. Składniki na jego wykonanie bardzo często są dostępne w każdym domu, więc nie musimy martwić się dodatkowymi zakupami. Może nie wygląda jakoś pięknie, ale gwarantuję, że smak jest wyśmienity.

Znacie szare kluski? Czy w Waszych rejonach podaje się to danie?

___________________________________________________
Ciekawostka:

Czy wiecie jak wielką rolę odgrywają dzisiaj media społecznościowe i Internet jeśli chodzi o reklamę? Mimo wszystko, drukowane ulotki wciąż pozwalają się obronić i są świetną formą reklamy, jeśli ich kolportaż prowadzony jest umiejętnie. Umieszczenie ich w odpowiednim miejscu pomoże zwabić wielu nowych klientów, do czego przydatne są stojaki na ulotki. Postawione nieopodal biura naszego sklepu czy firmy będą świetnie ściągać nowych klientów. 

Komentarze

  1. U nas podaje się to danie i siostra jest jego wielką miłośniczką.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kluski ziemniaczane :) moje jednak wyglądają ciut inaczej i podaję je z twarogiem

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama często je robi i zawsze jest za mało, bo to smaczne jest. Zawsze są dokładki wymagane, ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie słyszałam o takich kluskach, ale zauważyłam, że w Twoim regionie jest sporo innych potraw niż na mazowszu. Myślę, że by mi smakowały, tylko bez boczku.

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie bardzo rzadko je się ziemniaki i dania z nich. Dawniej były one obowiązkowe do obiadu, a dziś wybieram ryż, kaszę czy makaron. Myślę, że takie kluski byłby fajne do jakiegoś sosu mięsnego

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dania z ziemniaków. Moja świętej pamięci babcia robiła przepyszne kartacze, którymi wszyscy się zawsze zajadali. Kiedyś moja mama kiedyś próbowała robić, w sumie robi, ale nie wychodzą nam takie, jak babci. Muszę jej sprzedać ten przepis i sama zrobić, bo bardzo lubię taką wersję dania z ziemniaczków. Nie lubię ich trzeć, ale ponieważ wygląda smakowicie, to się poświęcę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram