Szakszuka - pyszne i zdrowe śniadanie - przepis

Szakszuka - pyszne i zdrowe śniadanie - przepis

Przygotowanie szakszuki nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Słyszałam, że ilu jest kucharzy, tyle znajdziemy przepisów na to danie. Dziś chcę podzielić się z Wami moim sposobem na jej przyrządzenie.

O tym daniu zrobiło się głośno w social mediach już jakiś czas temu, a ja zawsze zastanawiałam się co w nim specjalnego. Nie do końca czułam się skuszona, jednak naszedł ten dzień i od tamtej pory mogę jeść ją codziennie. Co w niej takiego wyjątkowego? Wszystko! Jestem osobą, która nie przepada za jajkami - do tej pory jadłam je jedynie w postaci jajecznicy, inaczej przyrządzone mi nie smakowały - tak więc jeśli masz podobne podejście do mojego, to polecam wypróbować szakszukę.

Składniki:

2 jajka
2 średniej wielkości pomidory
2 ząbki czosnku
bazylia (najlepiej świeża)
sól
pieprz
odrobina chilli w proszku
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Przygotowanie szakszuki zaczynam od sparzenia pomidorów. Zdejmuję z nich skórkę i kroję w drobną kostkę. Czosnek obieram i siekam. Oliwę z oliwek nalewam na patelnię, nagrzewam i wrzucam na nią posiekany czosnek. Po chwili wrzucam do niego pokrojone pomidory i podsmażam. Staram się jak najmniej mieszać, bo wtedy z pomidorów odparowuje woda i nie rozwalają się. Dodaję sól, pieprz i odrobinę chilli do smaku. Kiedy widzę, że pomidory są ładnie podduszone dodaję bazylię (na zdjęciach mam suszoną). Wbijam na pomidory dwa jajka, posypuje odrobiną soli i zakrywam patelnię pokrywką. Duszę na małym ogniu do ścięcia sie jajek (pod przykryciem). Następnie zdejmuję z patelni na talerz, posypuję pieprzem i gotowe!

Danie to podaję najczęściej z ciemnym pieczywem posmarowanym awokado typu Hass. Na zdjęciach widzicie chlebek tostowy, bo niestety całe ciemne pieczywo mi się skończyło ;)

Smacznego!

Szakszuka - pyszne i zdrowe śniadanie - przepis

Szakszuka - pyszne i zdrowe śniadanie - przepis

Komentarze

  1. Faktycznie nie jest to skomplikowane danie, ale przyznam że pierwszy raz o nim słyszę (taka ze mnie kucharka haha) ;) Zapisuję sobie przepis, tym bardziej że bardzo lubię jajka i chętnie zrobię to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio to popularne danie w necie. Ja byłam go bardzo ciekawa... jakież było moje zdziwienie, że szakszuke znam pod nazwą jajko z pomidorami, które w moim domu robi się od lat. Fakt jest taki, że to jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh widzisz, czasem tak jest że znamy dania tylko pod innymi nazwami ;)

      Usuń
  3. Danie faktycznie łatwe w przyrządzeniu, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, może nawet jutro. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super śniadanko, takie, które z przyjemnością jada się we dwoje, sama najczęściej jem owsianki, jajecznicę , naleśniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Też często jem to co Ty ;) no i kanapki ;)

      Usuń
  5. Chętnie sięgam po ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o tym daniu ale jakoś nigdy nie było okazji by spróbować je zrobić. A tu taki totalnie prosty przepis. Muszę koniecznie spróbować i zobaczyć co mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jest to danie dla mnie, nie jem nie ściętych jajek ale przyznaję że wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można trzymać pod przykryciem dłużej aż jajka się zetna do końca. Ja lubię jajko na miękko więc czekam aż zetna się tylko białka 😊

      Usuń
  8. Myślałam na początku, ze to mięso, a to pomidory xD Bardzo fajny przepis, chętnie zrobię tylko będę musiała iść do sklepu po pomidory, bo się skończyły właśnie :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Już od dawna przymierzam się do zrobienia tego dania, boję się, że jajka będą jeszcze surowe kiedy będę chciała zdjąć patelnie z ognia, a za takimi nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonka wystarczy potrzymać pod przykryciem około 5 minut na malutkim ogniu - wszystko się zetnie - ja lubię luźne żółtko, ale jak dłużej potrzymałam raz to było ścięte więc dasz radę ;)

      Usuń
  10. Danie prościutkie, na pewno wypróbuję, ja kocham jajka akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zrobiłam raz szakszukę, ale mój mąż ją skrytykował haha :D Jak kupię pomidory to zrobię tylko dla siebie tym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nigdy nie jadłam, dlatego muszę wypróbować tym bardziej że mój chłopak lubi nowości próbować. A z racji że wygląda apetycznie to na pewno będę próbować zrobić 😍

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam i bardzo lubię, szczególnie to jajko z góry, smakuje wyśmienicie :) jak tak dłużej poleży na tych warzywach :) Pychotka ! :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim daniem. Może kiedyś je wypróbuje ale na kolację na śniadanie mój żołądek tego nie przyjmie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Oooo....muszę zrobić,brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo smakowicie :D Ciekawy przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. jej ale narobiłaś mi smaka, muszę w weekedn takie śniadanie ogarnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Słyszałam juz o tym daniu. Ja jednak poczekam z nim, jak będę mieć swoje pomidorki w ogrodzie i na pewno zrobię takie jajo na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  19. Z tego co czytam nie jest skomplikowana, z chęcią przygotuje go u siebie w domu. Dziwi mnie tylko fakt, że jeszcze nie miałam okazji o tym dniu słyszeć.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam. Tylko ja robię z pomidorów z puszki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Takiego jedzonka jeszczw nie jadłam, wygląda naprawdę apetycznie mniam.

    OdpowiedzUsuń
  22. muszę spróbować, bo ciekawi mnie od dawna. Jakoś nie mogę się zabrać za jej zrobienie, a tak smacznie wygląda, mniam

    OdpowiedzUsuń
  23. jedno z moich ulubionych śniadań, nie dość, że pyszne to jeszcze sycące

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja często jadam jajka i w sumie w takiej formie też, ale nie wiedziałam, że to danie ma jakąś inną nazwę niż "przegląd lodówki" :D Dla mnie to też jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  25. Pierwszy raz o tej potrawie usłyszałam, gdy przyjechał do mnie któregoś dnia katering dietetyczny i była na śniadanie. Pychota. Od tego czasu często sama ją robię.

    OdpowiedzUsuń
  26. Jestem wielką fanką śniadań na ciepło. Dawno nie jadłam szakszuki, więc z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Faktycznie to danie Jest bardzo popularny i nawet mam gdzieś na nie przepis. Niestety do tej pory nie miałam jeszcze okazji go wypróbować. Może w końcu się uda.

    OdpowiedzUsuń
  28. ciekawe czy smakowałoby mojemu synowi... musimy wypróbować :) ja nie mogę jajek, ale chciałabym spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram