×

Sernik krakowski - przepis

Sernik krakowski - przepis

Słodycze dla mojej osoby mogły by nie istnieć. Jednak jest jedno ciasto za którym przepadam i nie mogę mu się oprzeć. Jest nim sernik krakowski - dziś chcę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem.

W wersji standardowej w tym cieście znajdziecie rodzynki. Kiedy piekłam swój sernik - w moim domu ich nie było, dlatego musicie wybaczyć ich brak. Poza tym, mój syn i córka nie przepadają za rodzynkami, więc taka wersja często pojawia się w moim domu. Sernik krakowski to tradycyjne ciasto na kruchym cieście z kratką oblaną lukrem i posypanym skórką pomarańczy. Mimo, że na co dzień nie jadam słodkości, to te ciasto mogę jeść bez końca.

Składniki:

Na kruche ciasto:

350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
160 g masła 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka 
szczypta soli

Masa serowa:

Wiaderko twarogu do sernika
100 g masła
8 jajek
200 g cukru pudru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka esencji waniliowej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek

Lukier:

sok z całej cytryny
10 łyżek cukru pudru
skórka pomarańczowa

Ten przepis idealnie sprawdzi się do blachy o wymiarach 25 x 35 cm - osobiście w domu takiej nie posiadam, mam większą ( 25 x 45 cm) i moje ciasto jest trochę niższe jednak nie zabiera mu to smaku.

Przygotowanie:

Przygotowanie zaczynam od zrobienia kruchego ciasta. Masło rozpuszczam i czekam aż wystygnie. Wszystkie składniki mieszam razem mikserem (końcówkami do gęstego ciasta), a następnie zagniatam rękoma. Wstawiam do lodówki na około 30 minut, a następnie dzielę je na pół. Pierwszą część wykładam na blachę z papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra-dół) i piekę około 15 minut.

W tym czasie zabieram się za masę serową. Zaczynam od zmiksowania na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera - masła, cukru i cukry waniliowego (ewentualnie esencji). Oddzielam żółtka od białek. Do puszystej masy dodaję po jednym żółtku ciągle miksując na średnich obrotach. Kiedy wszystko ładnie się połączy zaczynam dodawać ser - po łyżce, ciągle miksując - jednak zmieniam obroty na najniższe. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i rodzynki i jeszcze chwilę miksuję.

Teraz czas na ubicie białek - dobrze, jeśli są one w temperaturze pokojowej - bo wtedy ubijają się lepiej i szybciej. Oczywiście dodaję odrobinę soli i czekam, aż zrobi się z nich sztywna piana. Kiedy to nastąpi, przestaję miksować i dodaję pianę z białek do masy serowej, delikatnie mieszając sylikonową szpatułką. 

Teraz czas na wykładanie masy serowej na kruche, podpieczone wcześniej ciasto. Wszystko delikatnie nakładam, wyrównuję szpatułką i zabieram się za robienie kratki z drugiej połowy kruchego ciasta.

Wałkuję ciasto, wycinam proste paski o szerokości około 1,5 cm i układam je na masę serową. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę 60 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę ciasto przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Kiedy sernik całkowicie wystygnie zabieram się za zrobienie lukru. Wyciskam całą cytrynę i mieszam ją z cukrem pudrem. Ilość cukru zależy od wielkości cytryny, więc musicie obserwować jak zachowuje się lukier. Kiedy ma odpowiednią konsystencję (nie za rzadki nie za gęsty), to polewam nim ciasto i obsypuję skórką z pomarańczy. 

Sernik krakowski - przepis

Sernik krakowski - przepis

Jak widzicie sernik krakowski jest już gotowy i można delektować się jego smakiem. Przechowuję go w lodówce, wtedy masa jest idealnej miękkości.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Znam ten przepis. Sernik wychodzi rewelacyjnie. Jest mega smaczny 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny przepis dla mojej mamy ona uwielbia serniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki. Osobiście robię ich bardzo dużo. Zazwyczaj szukam innych przepisów. Latem lubię cytrynowe i na zimno. Krakowskiego sernika jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik uwielbiam, ale ten krakowski to moja ulubiona jego wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och serniki uwielbiam, ale krakowskiego jeszcze nigdy nie jadłam, chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczek wygląda bardzo apetycznie. Mniam lubię piec, myślę że to będzie kolejne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamuniu wygląda obłędnie. Jest już noc, a ja mam ochotę na duży kawałek tego ciasta. Pychota!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez rodzynek nawet lepszy :D Ja nie jestem fanką standardowych serników, ale już takie nieco inne mi pasują. Krakowskiego chyba nie miałam okazji jeść.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie! Takiego jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda, ja jednak robię tradycyjny sernik, który osobiście uwielbiam najbardziej - jednak może zrobię coś innego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham serniki, wiec po Twoj przepis Zuziu chetnie siegne :D

    OdpowiedzUsuń

Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.
Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu, każdy taki komentarz zostaje automatycznie usunięty. Za SPAM dziękuję.
Nie zostawiaj linków do siebie - trafię jeśli będę chciała Cię odnaleźć :)