Kartacze - danie z kuchni regionalnej - przepis

Kartacze - danie z kuchni regionalnej - przepis


Kartacze - z litewskiego cepeliny, to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to rodzaj dużej, nadziewanej mięsem pyzy ziemniaczanej zrobionej z mieszaniny surowych i ugotowanych ziemniaków. 

To danie zna pewnie każdy kto mieszka w połnocno-wchodniej Polsce, albo bywał na wycieczkach na Litwie. Moja prababcia pracowała kiedyś w restauracji i przepis z którego tam korzystała, pozostał w naszej rodzinie na stałe. Osobiście nauczyłam się go od mojej babci, z którą bardzo często gotowałam na obiad kartacze. To danie jest dość pracochłonne, ale smak rekompensuje poty wylane na ugotowanie go.

Składniki: 

3 kg ziemniaków
około 6 szt. ugotowanych średniej wielkości ziemniaków
sól
pieprz
majeranek
czosnek
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
4 cebule
mąka ziemniaczana
boczek na skwarki

Przygotowanie:

Surowe ziemniaki należy zetrzeć na tarce razem z 2 cebulami. Następnie należy odcisnąć je z wody tak, aby pulpa nie była mokra. Wyciśniętą wodę z ziemniaków zostawić w naczyniu i poczekać, aż opadnie w niej krochmal. Gotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Następnie wyciśnięte ziemniaki połączyć z tymi ugotowanymi. Ważne! Gotowanych ziemniaków powinno być mniej więcej tyle ile zajmuje 1/4 ziemniaków wyciśniętych z wody. Do mieszanki dorzucić trochę soli i wrzucić krochmal (mąkę ziemniaczaną) która opadła na dnie naczynia z wyciśniętą wodą. Wodę wylać. Wszystko razem wymieszać na gładką masę - mieszanka nie powinna być zbyt mokra, więc jeśli mocno rozchodzi się w rękach, należy dodać trochę mąki ziemniaczanej. Z doświadczenia wiem, że wszystko zależy od ziemniaków, których używamy i nie zawsze jest to potrzebne. Osobiście rzadko ją dodaję - tylko w ostateczności.

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Wycisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku, zetrzeć do niego jedną cebulę. Dodać majeranek i wszystko dobrze wymieszać.

Zaczynamy formować kartacze. Nakładam na rękę trochę ciasta ziemniaczanego i rozpłaszczam go na wielkość swojej dłoni. Na środek nakładam porcję mięsa mielonego i ciasto zawijam tak, aby schować je w środku. Formuję owalny kształt i odkładam na stolnicę. 

W dużych garnkach gotuję wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Kiedy zaczyna się gotować wrzucam do niej uformowane wcześniej kartacze - jeden po drugim, nie pozwalając, aby woda przestała wrzeć. Kiedy wrzucimy wszystkie - zmniejszamy ogień i gotujemy. Do wody można dosypać odrobinę majeranku - ziemniak przechodzi wtedy ciekawym aromatem. Osobiście obserwuję kartacze co 5-10 minut, dobrze wyrobione ciasto nie powinno się rozwalać i po wypłynięciu gotuję je jeszcze około 20-30 minut. Pamiętajcie, żeby włączyć okap kuchenny, bo zapach będzie utrzymywał się w domu przez kilka dni. Zanim wyłączę garnek wyciągam jednego kartacza na próbę - przekrawam go na pół i sprawdzam czy mięso w środku jest dogotowane - jeśli tak, to garnki wyłączam i danie gotowe. 

Na nagrzaną patelnię wrzucam pokrojony w kostkę lub paski boczek. Smażę aż do zarumienienia, następnie dorzucam skrojoną w kostkę cebulkę i smażę do miękkości. Tak przygotowaną okrasą posypuję gotowe kartacze.

Do kartaczy świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty z odrobiną oleju, soli, pieprzu, cebuli i cukru. 
Na Litwie jadłam kartacze polane słodką śmietaną i również smakowały bardzo dobrze.

Smacznego!

Kartacze - danie z kuchni regionalnej - przepis


Kartacze - danie z kuchni regionalnej - przepis


Kartacze - danie z kuchni regionalnej - przepis

P. S. Danie doskonale smakuje kolejnego dnia, pokrojone w plastry i odmażone na patelni 🤭 

Inne dania z ziemniaków z kuchni podlaskiej:
babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana

Jeśli podoba Ci się ten przepis, to możesz postawić mi za niego kawę ;)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

  1. Zjadłabym sobie ;) niestety nie mam maszynki w domu, a na tarce ziemniaki trzeć, to trwa zbyt długo, więc kartacze u nas są rzadko ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze to nigdy nie mialam okazji kartaczy sprobować. Moze dlatego ze to nie jest moj region polski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam kartaczy w sumie nie wiem dlaczego wyglądają na smaczne muszę spróbować i ocenić smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam uwielbiam kartacze z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O Boże, pyszności! Uwielbiam dobrze zrobione kartacze, pyzy, pierogi, a jak jeszcze do tego cebulka, jak u Ciebie to ja jestem spełniona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś takie pyszne domowe kartacze jadłam na mazurach, sama nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne danie, dwa w jednym musi być smaczne. Mniam z checia sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj nie ... Jadłam kiedyś i niestety nie posmakowały mi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja babcia robi je czasem, więc znam smak. Sama nigdy nie robiłam takiego dania

    OdpowiedzUsuń
  10. Pamiętam jak moja babcia robiła takie pyzy, tylko były bardziej siwe

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pychota, z przyjemnoscia poznam ich smak Zuzia :D

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja uwielbiam kartacze. Niestety sama nigdy nie próbowałam zrobić, ale u ciebie wyglądają mega apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oo mniam muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. nigdy nie jadłam, ciekawie sie prezentuje to danie

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiesz co, nigdy ich nie jadłam, ale bardzo bym chciała spróbować tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis idealny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłem dzisiaj kartacze wg tego przepisu. Wyszły po prostu PRZEPYCHOTA. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Zależy jakiej wielkości kartacze zrobisz. Ja robię średnio 12 szt.

      Usuń
    2. Robię, chociaż niezbyt często. Kartacz to kartacz - nasz polski:). Cepelin jest litewski i farsz robi się z mięsa peklowanego...przynajmniej takie jadłem w okolicach Wilna. próbowałem ze śmietaną i skwarkami z cebulą - obie wersje pyszne!!!

      Usuń
  19. moja mama robiła farsz z mięsa gotowanego i ja tak robię i jest pychota a jeszcze lepiej kilka rodzaju mięs jak kto lubi

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam pytanko.3 kilogramy ziemniaków plus 6 sztuk,czy też z 3 kilogramów odjąć 6 sztuk ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 plus 6.
      Najlepiej jak odciśnięte ziemniaki surowe będą w misce, podzielić na cztery równe części, wyjąć jedną a na to miejsce dać zmielone gotowane ziemniaki, a to co się odłożyło dodać z powrotem. Trzeba to wszystko bardzo dobrze zmieszać, żeby nie było za luźne, bo się rozpadną, można dodać mąki ziemniaczanej.

      Usuń
  21. Jestem z Podlasia, kartacze jadłam milion razy. Twoje wyglądają idealnie i tak właśnie się je tutaj u nas robi. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram