×

Kartacze - danie z kuchni regionalnej - przepis

Kartacze - danie z kuchni regionalnej - przepis


Kartacze - z litewskiego cepeliny, to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to rodzaj dużej, nadziewanej mięsem pyzy ziemniaczanej zrobionej z mieszaniny surowych i ugotowanych ziemniaków. 

To danie zna pewnie każdy kto mieszka w połnocno-wchodniej Polsce, albo bywał na wycieczkach na Litwie. Moja prababcia pracowała kiedyś w restauracji i przepis z którego tam korzystała, pozostał w naszej rodzinie na stałe. Osobiście nauczyłam się go od mojej babci, z którą bardzo często gotowałam na obiad kartacze. To danie jest dość pracochłonne, ale smak rekompensuje poty wylane na ugotowanie go.

Składniki: 

3 kg ziemniaków
około 6 szt. ugotowanych średniej wielkości ziemniaków
sól
pieprz
majeranek
czosnek
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
4 cebule
mąka ziemniaczana
boczek na skwarki

Przygotowanie:

Surowe ziemniaki należy zetrzeć na tarce razem z 2 cebulami. Następnie należy odcisnąć je z wody tak, aby pulpa nie była mokra. Wyciśniętą wodę z ziemniaków zostawić w naczyniu i poczekać, aż opadnie w niej krochmal. Gotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Następnie wyciśnięte ziemniaki połączyć z tymi ugotowanymi. Ważne! Gotowanych ziemniaków powinno być mniej więcej tyle ile zajmuje 1/4 ziemniaków wyciśniętych z wody. Do mieszanki dorzucić trochę soli i wrzucić krochmal (mąkę ziemniaczaną) która opadła na dnie naczynia z wyciśniętą wodą. Wodę wylać. Wszystko razem wymieszać na gładką masę - mieszanka nie powinna być zbyt mokra, więc jeśli mocno rozchodzi się w rękach, należy dodać trochę mąki ziemniaczanej. Z doświadczenia wiem, że wszystko zależy od ziemniaków, których używamy i nie zawsze jest to potrzebne. Osobiście rzadko ją dodaję - tylko w ostateczności.

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Wycisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku, zetrzeć do niego jedną cebulę. Dodać majeranek i wszystko dobrze wymieszać.

Zaczynamy formować kartacze. Nakładam na rękę trochę ciasta ziemniaczanego i rozpłaszczam go na wielkość swojej dłoni. Na środek nakładam porcję mięsa mielonego i ciasto zawijam tak, aby schować je w środku. Formuję owalny kształt i odkładam na stolnicę. 

W dużych garnkach gotuję wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Kiedy zaczyna się gotować wrzucam do niej uformowane wcześniej kartacze - jeden po drugim, nie pozwalając, aby woda przestała wrzeć. Kiedy wrzucimy wszystkie - zmniejszamy ogień i gotujemy. Do wody można dosypać odrobinę majeranku - ziemniak przechodzi wtedy ciekawym aromatem. Osobiście obserwuję kartacze co 5-10 minut, dobrze wyrobione ciasto nie powinno się rozwalać i po wypłynięciu gotuję je jeszcze około 20-30 minut. Zanim wyłączę garnek wyciągam jednego kartacza na próbę - przekrawam go na pół i sprawdzam czy mięso w środku jest dogotowane - jeśli tak, to garnki wyłączam i danie gotowe. 

Na nagrzaną patelnię wrzucam pokrojony w kostkę lub paski boczek. Smażę aż do zarumienienia, następnie dorzucam skrojoną w kostkę cebulkę i smażę do miękkości. Tak przygotowaną okrasą posypuję gotowe kartacze.

Do kartaczy świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty z odrobiną oleju, soli, pieprzu, cebuli i cukru. 
Na Litwie jadłam kartacze polane słodką śmietaną i również smakowały bardzo dobrze.

Smacznego!

Kartacze - danie z kuchni regionalnej - przepis


Kartacze - danie z kuchni regionalnej - przepis


Kartacze - danie z kuchni regionalnej - przepis

P. S. Danie doskonale smakuje kolejnego dnia, pokrojone w plastry i odmażone na patelni 🤭 

Inne dania z ziemniaków z kuchni podlaskiej:
babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana

___________________________________________


Po takim gotowaniu z pewnością będziecie mieli masę sprzątania. Osobiście staram się robić to na bieżąco, podczas gotowania, jednak nie zawsze mam na to ochotę. Moja znajoma czynności jaką jest sprzątanie nie znosi, więc raz na jakiś czas wynajmuje sobie firmę, która zajmie się tym za nią - jak np: https://www.hojoclean.pl/warszawa/. Tego typu firmy zaopatrzone są w profesjonalny sprzęt, dzięki czemu w naszym mieszkaniu czy innym miejscu będzie czysto, ale i jakość powietrza zdecydowanie się poprawi. Sprawdzeni i przeszkoleni pracownicy z pewnością wszystko dokładnie wyczyszczą i sprawią, że znowu będziemy się cieszyć czystością i odpoczniemy. Jak myślicie, czy takie rozwiązania są dobre? 

21 komentarzy:

  1. Zjadłabym sobie ;) niestety nie mam maszynki w domu, a na tarce ziemniaki trzeć, to trwa zbyt długo, więc kartacze u nas są rzadko ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze to nigdy nie mialam okazji kartaczy sprobować. Moze dlatego ze to nie jest moj region polski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam kartaczy w sumie nie wiem dlaczego wyglądają na smaczne muszę spróbować i ocenić smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam uwielbiam kartacze z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O Boże, pyszności! Uwielbiam dobrze zrobione kartacze, pyzy, pierogi, a jak jeszcze do tego cebulka, jak u Ciebie to ja jestem spełniona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś takie pyszne domowe kartacze jadłam na mazurach, sama nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne danie, dwa w jednym musi być smaczne. Mniam z checia sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj nie ... Jadłam kiedyś i niestety nie posmakowały mi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja babcia robi je czasem, więc znam smak. Sama nigdy nie robiłam takiego dania

    OdpowiedzUsuń
  10. Pamiętam jak moja babcia robiła takie pyzy, tylko były bardziej siwe

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pychota, z przyjemnoscia poznam ich smak Zuzia :D

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja uwielbiam kartacze. Niestety sama nigdy nie próbowałam zrobić, ale u ciebie wyglądają mega apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oo mniam muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. nigdy nie jadłam, ciekawie sie prezentuje to danie

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiesz co, nigdy ich nie jadłam, ale bardzo bym chciała spróbować tych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis idealny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłem dzisiaj kartacze wg tego przepisu. Wyszły po prostu PRZEPYCHOTA. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Zależy jakiej wielkości kartacze zrobisz. Ja robię średnio 12 szt.

      Usuń

Pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych.
Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu, każdy taki komentarz zostaje automatycznie usunięty. Za SPAM dziękuję.
Nie zostawiaj linków do siebie - trafię jeśli będę chciała Cię odnaleźć :)