W jaki sposób najlepiej przechowywać zioła czy pieczywo?

 

W jaki sposób najlepiej przechowywać zioła czy pieczywo?

Czy zastanawialiście się kiedyś nad wpływem przechowywania pieczywa, czy ziół na nasze zdrowie? Źle przechowywane mogą wysychać, chłonąć wilgoć i pleśnieć. W jaki sposób najlepiej przechowywać tego typu produkty?


Bardzo duży wpływ na nasze zdrowie ma odpowiednie przechowywanie żywności. Jeśli popełnimy błąd i na naszym pieczywie czy ziołach pojawi się np. pleśń, możemy się nią zatruć. Objawy takiego zatrucia obejmują głównie te pochodzące z układu pokarmowego. W wyniku zjedzenia spleśniałego pieczywa możemy nabawić się dolegliwości takich jak bóle brzucha, nudności, wymioty czy biegunki. W pojemnikach do przechowywania chleba znajdują się groźne drobnoustroje, które wywołują czasami nawet bardzo poważne choroby. Szczególnie narażone są osoby starsze oraz dzieci ze względu na delikatny układ pokarmowy. Zjedzenie pleśni szczególnie niebezpieczne jest dla osób, które są uczulone na grzyby. Rozwojowi pleśni sprzyja wilgotne i ciepłe powietrze, w związku z czym powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiednie opakowania, które pomogą nam wyeliminować ten problem. 


W jaki sposób najlepiej przechowywać zioła czy pieczywo?


Tutaj na pomoc przychodzą nam worki lniane. W jaki sposób? Za sprawą antybakteryjnych i higroskopijnych właściwości lnu, żywność będzie chroniona przed wilgocią, wysychaniem oraz pleśnią. Na stronie https://szyjemykolorem.pl/sklep/worki-lniane/ znajdziecie ekologiczne lniane woreczki wielokrotnego użytku. Dostępne są w różnych rozmiarach, zamykane na sznurek bądź wiązane. Dodatkowo są przepięknie zdobione haftowanymi  grafikami i napisami, nawiązującymi do przeznaczenia woreczka. Tego typu opakowania zapewniają produktom odpowiednią cyrkulację powietrza, dzięki czemu wilgoć z pewnością się w nich nie pojawi, w przeciwieństwie do torebek foliowych. Jest to bardzo ważne w przypadku przechowywania pieczywa, ziół, suszonych warzyw czy owoców, grzybów czy nawet ziemniaków. 

Worki do przechowywania żywności doskonale zastąpią pojemnik do przechowywania żywności - worek na chleb, worek na bułki, worek na warzywa, worek na orzechy, czy worek na zioła suszone - to nasz wyrób regionalny, a dla Ciebie unikalny prezent. 
Takie worki w cudowny sposób odmienią wnętrze Twojej kuchni i z pewnością spodobają się również osobom z Waszego otoczenia. Myślę, że takie ekologiczne rozwiązania w dzisiejszych czasach będą idealne na prezent zarówno dla osób młodych jak i tych w starszym wieku. Dbanie o planetę powinniśmy mieć we krwi, niestety przez pewien czas ludzkość o tym zapomniała, dlatego też cieszy mnie fakt, iż staje się to coraz popularniejsze. Dodatkowo, zamawiając worki z tego sklepu wspieracie nasz rodzimy rynek.

Jestem ciekawa, w jaki sposób moi czytelnicy przechowują pieczywo, zioła czy suszone owoce i warzywa? Stosujecie lniane woreczki czy wybieracie plastikowe opakowania? 

Komentarze

  1. Ja zazwyczaj pojemniki, choć akurat chleba praktycznie nie przetrzymuje, pod nosem mam lokalną piekarnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sporo dobrego słyszałam o lnianych workach i może nadszedł czas by bardziej zgłębić temat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb, bułki trzymam w specjalnej szafce. Jednak takie woreczki są też fajnym rozwiązaniem. Nie słyszałam o nich wcześniej. Ciekawe rozwiązanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja próbuję na razie walczyć z nawykiem zostawiania otwartych opakowań z przyprawami. Chociaż muszę przyznać, ze tymi workami też mnie zainteresowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od wielu lat, w zasadzie już z domu wyniosłam, że chleb przechowuje się w lnianym woreczku, ponieważ preferuję życie w jak największym stopniu pozbawione folii i plastiku, cieszę się, że zdrowe trendy przechowywania żywności wracają do łask. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do ziół, które zawsze sama suszę tego typu worki niestety się u mnie nie sprawdziły i wszystko spleśniało. Zdecydowanie wolę szczelnie zamknięte pojemniki. Jeżeli chodzi o pieczywo to laniane worki są najlepszym rozwiązaniem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zazwyczaj w pojemnikach trzymam zioła, najczęściej w szklanych z dobrą pokrywką. Jeśli chodzi o pieczywo to w torebce.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomocny post, bo ja nadal nie wiem, jak przechowywać prawidłowo chleb czy zioła

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam problemy z chlebem i bułkami. Poleżą chwilę i zaraz pleśń i właśnie się ostatnio zastanawiałam, co zrobić, by jej zapobiec.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny i mądry wpis. Myślę że większość z nas zle przechowuje pieczywo. I dlatego szybko się psuje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram