Krewetki argentyńskie z pietruszką, pomidorami koktajlowymi i bagietką czosnkową - przepis

Krewetki argentyńskie z pietruszką, pomidorami koktajlowymi i bagietką czosnkową - przepis

Krewetki kiedyś mnie odrzucały, a dziś pojawiają się w mojej kuchni bardzo często. Nawet moje dzieci je polubiły i wcinają je ze smakiem. Jeśli chcesz je przygotować, a nigdy tego nie robiłeś - polecam Ci wypróbować ten przepis. Gwarantuję, że będziesz zadowolony i to danie będzie pojawiać się na twoim stole częściej.


Postanowiłam rozszerzyć dział kuchnia na moim blogu. Zaglądacie do niego coraz częściej, a większość z Was wpada do mnie z wyszukiwarki Google. Miło mi oglądać coraz większe statystyki, cieszę się z każdego gościa na mojej stronie i cieszę się, że sięgacie po przepisy, które Wam zamieszczam. Dziś czas na krewetki argentyńskie, które od dawna za mną "chodziły", ale bałam się je spróbować. Postanowiłam zaryzykować i improwizowałam w kuchni, a to, co mi wyszło, okazało się przepysznym daniem, po które sięgam bardzo często.

Krewetki argentyńskie z pietruszką, pomidorami koktajlowymi i bagietką czosnkową - przepis


Składniki:

200 g mrożonych krewetek argentyńskich
natka pietruszki
200 g pomidorków koktajlowych
masło śmietankowe
1/3 cebuli białej
3 duże ząbki czosnku 
zioła prowansalskie
sól
pieprz
bagietka pszenna

Przygotowanie:

Na początku odmrażam krewetki i odstawiam je na bok. Zabieram się za przygotowanie masełka czosnkowego do bagietki. Rozcieram masło z wyciśniętym ząbkiem czosnku, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Bagietkę nacinam i w nacięcia wkładam przygotowane masełko. Nagrzewam piekarnik na 180 stopni.

Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół. Cebulę siekam na drobną kostkę. Siekam natkę pietruszki. Wstawiam bagietkę do piekarnika. 

Nagrzewam patelnię i dodaję na nią 2 łyżki masła śmietankowego. Kiedy się rozpuści podsmażam cebulkę tak, aby się zeszkliła. Kiedy to następuje, wrzucam na nie krewetki i smażę z obu stron po około 1,5 minuty. (W tym czasie zazwyczaj bagietka w piekarniku jest już rumiana, więc wyciągam ją i kroję na  małe kromki). Wyciskam na patelnię dwa ząbki czosnku i chwilę smażę. Następnie wrzucam przekrojone pomidorki i smażę około 2-3 minut pod przykryciem. Na koniec dodaję natkę pietruszki, sól i pierz do smaku i podsmażam jeszcze chwilę. Na patelni wytworzy się aromatyczny pomidorowy sos. To znak, że danie jest gotowe. 

Nakładam usmażone krewetki wraz z pomidorkami i wytworzonym sosem. Podaję z ciepłymi bagietkami czosnkowymi.

Smacznego!

Krewetki argentyńskie z pietruszką, pomidorami koktajlowymi i bagietką czosnkową - przepis

Krewetki argentyńskie z pietruszką, pomidorami koktajlowymi i bagietką czosnkową - przepis


Gwarantuję Ci, że to danie jest bardzo aromatyczne i pyszne. Może nie nadaje się na syty obiad, ale na lekką kolację czy przekąskę będzie jak znalazł. 

Lubicie jeść krewetki? Znaliście taki sposób ich podania?

Tutaj znajdziesz przepis na makaron z owocami morza.

Komentarze

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram