Czy owsianka na śniadanie jest zdrowa? Poradnik

 Post reklamowy

Czy owsianka na śniadanie jest zdrowa? Poradnik

Płatki owsiane to niemal powszechnie uwielbiane śniadanie. Chociaż historycznie zajadają się nią ludzie mieszkający w Europie, Rosji i Stanach Zjednoczonych, płatki owsiane szybko zyskują popularność w innych krajach rozwijających się ze względu na przystępną cenę i postrzegane właściwości zdrowotne. Czy owsianka jest zdrowa? Czy owsianka tuczy? Czy owsianka jest lekkostrawna?

Korzyści z płatków owsianych

Prawa do chwalenia się zdrową żywnością? Owsianka z pewnością je ma. Na początek warto podkreślić, że jest pełna białka i błonnika pokarmowego — dwóch ważnych elementów dla Twojego organizmu, jeśli chodzi o pożywną dietę. 

Wystarczy spojrzeć na tę solidną listę witamin i składników odżywczych, które można znaleźć w staromodnych płatkach owsianych. (Liczby dotyczą pół szklanki płatków owsianych, mniej więcej tyle, ile mieści się w jednej porcji płatków owsianych).

  • Mangan: 64% zalecanej dziennej dawki

  • Miedź: 18% zalecanej dziennej dawki

  • Witamina B1 (tiamina): 16% zalecanej dziennej dawki

  • Magnez: 13% zalecanej dziennej dawki

  • Fosfor: 13% zalecanej dziennej dawki

  • Cynk: 13% zalecanej dziennej dawki

  • Żelazo: 10% zalecanej dziennej dawki

  • Witamina B5: 9% zalecanej dziennej dawki

Oprócz zdrowej diety opartej na płatkach owsianych warto zaimplementować organizmowi dawkę relaksu na odstresowanie się. Rozrywką może być oglądanie freak-fightowych starć w Prime Show MMA. Przy okazji daje to szansę na zarobek, stawiając zakłady na to, kto wygra lub w jaki sposób zakończy się walka. Jeśli nie jesteś doświadczonym typerem, możesz uzyskać pomoc, sprawdzając prime mma typy, które zawierają analizę oraz najlepsze możliwe kursy!

Płatki owsiane dostarczają przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze polifenolowe występujące w owsie. Mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wykazano, że na poziomie komórkowym polifenole pomagają zapobiegać starzeniu się i chorobom poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego (Zasadniczo stres oksydacyjny to brak równowagi między produkcją niszczących komórki wolnych rodników a zdolnością organizmu do przeciwdziałania ich niepożądanym skutkom).

Ponadto, ze względu na ich działanie przypominające ochroniarza, polifenole zostały powiązane z ochroną przed chorobami serca i udarem, a także cukrzycą typu 2 i otyłością.

Płatki owsiane wspierają lepsze odżywianie

Jeśli unikałeś płatków owsianych ze względu na zawartość węglowodanów, możesz być zachwycony, wiedząc, że ta zdrowa skrobia faktycznie wspomaga kontrolę wagi. Badanie wykazało, że konsumenci regularnie spożywający płatki owsiane uzyskują wyższe wyniki w Indeksie Zdrowego Odżywiania, który jest miarą ogólnej jakości diety.

Pełnoziarniste składniki odżywcze

Status płatków owsianych jako pełnoziarnistych jest jednym z powodów, dla których wspiera zdrowe zarządzanie wagą i lepsze ogólne odżywianie. To dlatego, że w przeciwieństwie do rafinowanych ziaren, które są pozbawione otrębów i kiełków, pełne ziarna pozostają nienaruszone, co oznacza, że ​​zachowują zarówno błonnik, jak i kluczowe składniki odżywcze.

Poprawia uczucie sytości

Według badania płatki owsiane mogą mieć również pozytywny wpływ na uczucie sytości, które utrzymuje się po jedzeniu. Naukowcy porównali poziom głodu i sytości u ludzi po zjedzeniu płatków owsianych lub innego produktu śniadaniowego, pomarańczy. Rezultat: ci, którzy jedli płatki owsiane, nie tylko odczuwali większą sytość, ale także rzadziej jedli przekąski w godzinach po śniadaniu

Włókno beta-glukanowe płatków owsianych a zdrowie

Pół szklanki płatków owsianych dostarcza około 14% dziennej wartości błonnika, ale rodzaj błonnika znajdującego się w płatkach owsianych ma wyjątkowo ochronne działanie.

Obsługuje funkcję odpornościową

Badanie wyjaśniło, w jaki sposób płatki owsiane zawierają beta-glukan, błonnik, który, jak wykazano, nie tylko wspiera zdrowe funkcje odpornościowe, ale także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Z tych powodów regularne spożywanie płatków owsianych może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2.

Działa jako przeciwutleniacz

Beta-glukan działa również jako przeciwutleniacz. W tej roli wiąże się z odpieraniem stwardnienia tętnic, a także chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Beta-glukan pomaga również w utrzymaniu prawidłowych funkcji przewodu pokarmowego, zapobiega stanom zapalnym w jelitach oraz działa jako prebiotyk. Prebiotyki zasadniczo odżywiają drobnoustroje ochronne w jelitach i hamują rozwój złych bakterii.

Płatki owsiane mogą pomóc ci żyć dłużej

Spożywanie płatków owsianych może obniżyć ryzyko wszystkich przyczyn śmierci, w tym chorób serca, które są główną przyczyną zgonów w Europie i Stanach Zjednoczonych. W swoim przeglądzie naukowcy dokonali przeglądu 33 wcześniejszych badań, aby określić związek między określonymi pokarmami a ogólną śmiertelnością lub chorobami układu krążenia. Odkryli, że spożywanie pełnego ziarna, w tym płatków owsianych na śniadanie, wiązało się z niższym ryzykiem śmierci z wszystkich przyczyn, w tym chorób serca.

Zdrowe sposoby na jedzenie płatków owsianych

Jeśli zaczynasz dzień od miski ciepłej owsianki, możesz urozmaicić ją zdrowymi dodatkami. Na przykład możesz przyprawić płatki owsiane odrobiną syropu klonowego, wraz z przeciwzapalnym cynamonem lub imbirem i świeżymi owocami. Dodaj orzechy, nasiona lub masło orzechowe/nasionowe, aby uzyskać zdrowy tłuszcz i dodatkowe białko roślinne.

Dodaj warzywa

Możesz nawet wymieszać drobno posiekane lub rozdrobnione warzywa. Płatki owsiane z cukinii, często nazywane „zoatami”, stały się ulubionym śniadaniem wielu osób. 

Dodaj białko

A jeśli chcesz jeszcze bardziej zwiększyć zawartość białka w posiłku, połącz białko roślinne w proszku z suchymi, płatkami owsianymi, zanim dodasz gorącą wodę. W przypadku płatków owsianych na noc przechowuj swoją ulubioną kombinację w lodówce podczas snu i ciesz się schłodzoną o poranku.

Użyj płatków jako składnika

Płatki owsiane mogą być również stosowane jako składnik wielu potraw. Możesz połączyć je z masłem migdałowym i cynamonem jako kruszonkę do podgrzanych owoców. Płatki owsiane lub mąka owsiana doskonale nadają się również do kulek energetycznych, naleśników i wypieków, w tym ciasteczek, batonów, chleba bananowego i babeczek.

Czy płatki owsiane tuczą?

Krótka odpowiedź? Nie. Owsianka sama w sobie nie tuczy. W rzeczywistości płatki owsiane (i ogólnie owies) są dla Ciebie bardzo dobre. Owies zawiera zdrowe ilości białek, węglowodanów i błonnika, niezbędnych w każdej zdrowej diecie. Ponieważ są tak gęsto wypełnione składnikami odżywczymi, miska pożywnych płatków owsianych może pomóc ci zachować uczucie sytości dłużej niż inne popularne produkty śniadaniowe, pomagając czuć się usatysfakcjonowanym aż do lunchu. Nie tylko to, ale owies również przyczynia się do zwiększenia poziomu energii i zdrowia serca i może być świetną opcją dla diabetyków. Przy tak wielu zaletach, co może pójść nie tak?

Niestety, bez względu na to, jak zdrowe i pożywne jest coś, ludzie mogą popełniać błędy, które w rzeczywistości szkodzą zdrowiu. Jest to z pewnością prawdziwe w przypadku płatków owsianych. Chociaż mogą być integralną częścią zdrowej diety, istnieje wiele typowych błędów, które ludzie popełniają podczas jedzenia płatków owsianych, które powodują, że stają się tuczące, dodając do nich więcej składników, takich jak cukier. 

Czy owsianka jest lekkostrawna?

Jak długo trawi się płatki owsiane ? Ponieważ płatki owsiane są węglowodanami złożonymi, są trawione wolniej niż pokarmy zawierające węglowodany proste. Jednak płatki owsiane zawierają również błonnik pokarmowy, który pomaga w trawieniu i wchłanianiu. Kiedy te dwa czynniki są połączone, czas trawienia płatków owsianych jest stosunkowo szybki i zajmuje około dwóch do trzech godzin. 

Materiał reklamowy

Komentarze

  1. Ja lubię jeść płatki owsiane, ale jedynie na sucho :P W owsiance jakoś mi nie do końca smakują...

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dzieciństwa jestem przyzwyczajona do jedzenia owsianki, lubię ją, gdyż mogę do niej komponować dowolne owocowe składniki, zwłaszcza te w sezonowe, albo suszone, również orzechowe, i nigdy mi się nie nudzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej ile wiadomości o owsiance, dziękuję za tę wiedzę. Moja mama uwielbiam owsianki, ja jakoś nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  4. To dobrze wiedzieć, że po zjedzeniu owsianki nie trzeba przejmować się jej zbyt długim trawieniem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jem takich rzeczy, mam nietolerancję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię płatki owsiane i owsianki w każdej postaci. Jak miałam katering dietetyczny to bardzo często miałam to danie na śniadanie, chociaż ja osobiście wolę je zjeść na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  7. swego czasu jadłam owsiankę na śniadanie, ale strasznie mi się przejadła :D za dużo jej jadłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram