Olejek rycynowy - właściwości oraz zastosowanie w kosmetykach

 Post sponsorowany 

Olejek rycynowy - właściwości oraz zastosowanie w kosmetykach

W dzisiejszych czasach mamy łatwy dostęp do różnych olejków i coraz częściej po nie sięgamy. Wykorzystywane są do różnych celów, m.in. w medycynie naturalnej czy kosmetyce. Dziś poruszymy temat olejku rycynowego. Jakie ma właściwości i jakie zastosowanie w kosmetykach?


Olej rycynowy znany jest od dawna jako remedium na wiele dolegliwości. Wykorzystywany był między innymi jako środek przeczyszczający, ale ma on o wiele więcej właściwości. Zanim jednak o nich opowiem, musicie dowiedzieć się czym jest.

Czym jest olejek rycynowy?

Jest to produkt pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego, najczęściej metodą na zimno i wygotowywania z dodatkiem wody, dzięki czemu rozpada się toksyczna rycyna, która jest bardzo silną trucizną. Sam olej rycynowy jest lekko żółtawy i gęsty. Z olejku rycynowego korzysta się w medycynie ludowej, ale swoje zastosowanie posiada również w kosmetyce, przemyśle spożywczym czy chemiczno-farmaceutycznym. 


Olejek rycynowy - właściwości oraz zastosowanie w kosmetykach


Zastosowanie olejku rycynowego w kosmetyce

Właściwości olejku rycynowego w kosmetyce są nieocenione. Przede wszystkim, jeśli chodzi o wspomaganie kondycji włosów, rzęs i brwi czy skóry. Stosowany regularnie przynosi wiele korzyści, które śmiało można porównać do stosowania kosmetyków z wyższej półki, jednak olejek jest produktem naturalnym i nie zawiera zbędnych składników. 

Olejek rycynowy stosowany na skórę działa nawilżająco i zatrzymuje wodę w głębokich warstwach skóry, dzięki czemu wspiera odbudowę płaszcza hydrolipidowego. Świetnie sprawdza się przy przesuszonej skórze na łokciach czy kolanach, gdzie pojawiają się rogowacenia. Mówi się, że regularnie stosowany spłyca zmarszczki i zmniejsza widoczność rozstępów. Pomaga też przy bardzo tłustej skórze i trądziku oraz sprawia, że rany goją się o wiele szybciej, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. 

Olejek rycynowy stosowany na włosy doskonale nawilża, a także pobudza cebulki, wspomaga regenerację włosów i wygładza łuski sprawiając, że pasma są błyszczące i wygładzone. 

Olejek rycynowy stosowany jest również do pobudzenia wzrostu rzęs i brwi, dodatkowo naturalnie je przyciemnia, co daje efekt zagęszczenia.

Czy olejek rycynowy jest bezpieczny?

Tak naprawdę każdy produkt, który jest nieprawidłowo stosowany może dawać efekty niepożądane. Olejek rycynowy również. Należy zapoznać się z przeciwwskazaniami zanim zacznie się go stosować na własną rękę. Szczególnie jeśli ma być on stosowany wewnętrznie. Przy stosowaniu zewnętrznym mogą wystąpić reakcje alergiczne, dlatego trzeba być ostrożnym i rozsądnym jeśli w przeszłości takowe występowały. 

Podsumowując.

Olejek rycynowy ma wiele właściwości i cieszy się dużą popularnością. Stosowany regularnie może dać użytkownikom niezwykłe rezultaty, z których każdy z pewnością będzie się cieszył. Na rynku dostępne są czyste olejki oraz kosmetyki z jego dodatkiem. To, na który z nich się zdecydujesz zależy wyłącznie od Ciebie,

A Wy, znacie olejek rycynowy? Stosujecie go w swojej pielęgnacji?



Komentarze

Prześlij komentarz

Nie wyrażam zgody na przetwarzanie i kopiowanie zdjęć mojego autorstwa. Nie zgadzam się na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram