czwartek, 22 grudnia 2016

Szybkie ciasto- RAFAELLO

Święta tuż tuż, a ja na nic nie mam czasu. Pieczenie ciast nie jest moją specjalnością, ale ciasta bez pieczenia zawsze mi wychodzą :D W tym poście chcę się z Wami podzielić przepisem na szybkie i smaczne ciacho. 

Kto nie lubi pralinek Rafaello? Chyba każdy je zna i lubi :) Wiórki kokosowe sprawiają, że na twarzy mojego dziecka czy mojej pojawia się uśmiech. Tak więc postanowiłam, że na Święta przyda się coś słodkiego, robionego wspólnymi siłami.

Składniki:

  • Paczka wiórek kokosowych 400g
  • 3 paczki krakersów
  • 3 budynie
  • 1,5 l mleka
  • pół szklanki cukru
  • margaryna
Budynie sporządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystygnięciu mieszamy mikserem razem z kostką margaryny (dodajemy po trochu). Mieszamy na gładka masę. Następnie do masy budyniowej dodajemy 3/4 wiórek kokosowych i mieszamy aby ładnie je rozprowadzić w masie. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, folia spożywczą, lub pozostawiamy czystą. 
Na spód blachy układamy równomiernie warstwę krakersów. Następnie zakrywamy krakersy masą budyniowo-kokosową. Robimy tak aż do skończenia się masy. Na wierzch posypujemy resztą wiórek, zakrywamy folią aluminiową bądź spożywczą i chowamy na przynajmniej 12 godzin do lodówki.
Gotowe!



Proste, tanie i jakie smaczne! Bardzo lubię połączenie słonych krakersów z budyniem i kokosem- smak fajnie się wyrównuje i zachwyca nie jednego gościa.

Polecam!
Zdjęcie ciasta po przekrojeniu dodam jutro ;) póki co ciacho chłodzi się w lodówce :)

Post powstał we współpracy z portalem:



3 komentarze

Odwiedzam każdą komentującą osobę.
Obserwuję również większość z nich.