Chcesz dostawać powiadomienia o nowych postach?

Penne z cukinią i parmezanem

Penne z cukinią i parmezanem

Przepisów na dania w pięć minut w sieci znajdziecie mnóstwo. Tego dania nauczyłam się od znajomej, która od wielu lat mieszka we Włoszech. Co prawda, makaron jest trochę spolszczony, jednak jest bardzo smaczny, a jego przygotowanie zajmie Wam chwilę.

Penne z cukinią i parmezanem, to danie, które polubią zarówno dzieci jak i osoby dorosłe. Najdłużej gotuje się makaron, więc danie idealnie nadaje się dla osób zabieganych, lub dla niezapowiedzianych gości.

Składniki:

Makaron typu penne
1 niewielka cukinia
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
starty parmezan
2 łyżki śmietany 12%
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w półksiężyce lub w ćwiartki (wszystko zależy  od wielkości cukinii lub upodobań). Cebulę pokroić w piórka. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzucić na nią cebulę i cukinię i smażyć do miękkości (około 3-5 min). Następnie wycisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku i lekko podsmażyć. Dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec, dorzucić dwie łyżki stołowe śmietany 12%. Całość lekko zagotować, dołożyć około 3 łyżek startego parmezanu i zdjąć z ognia. Wymieszać.
Makaron ugotować al dente. Wrzucić go do zrobionego wcześniej sosu i wymieszać. Podawać od razu.

Można posypać danie jeszcze startym parmezanem - moje dzieci tak robią - dla mnie jest go dość w sosie, tak więc uważam, że to kwestia gustu.

Smacznego!

penne z cukinią i parmezanem

Czosnek fajnie przełamuje smak parmezanu i cukinii i dodaje daniu wyrazistości. Wszystkie smaki dobrze się uzupełniają, danie nie jest ciężkie i smakuje małym i dużym :)

Mam nadzieję, że ktoś z Was wypróbuje ten przepis i wróci do mnie ze swoją opinią na jego temat. 

Komentarze

  1. Uwielbiam dania z makaronem, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony, chetnie skorzystam z Twojego przepisu Zuzia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę bardzo smacznie ;) taki szybki obiad, który zrobi wrażenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować ;) Kiedyś cukinia wydawała mi się "nieatrakcyjna", do czasu aż dostałem ze 20 kg i trzeba było w miarę szybko spożytkować zanim się zepsuje. Odkryłem wtedy kilka smacznych potraw ;)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Nie wyrażam zgody na pozostawianie reklam na moim blogu. Każdy komentarz z linkiem widocznym lub ukrytym zostaje automatycznie usunięty.

Instagram